Sørnett

En annerledes kunstutstilling gjøres klar

Kunstnerne Rita Marhaug og Randi Strand monterer inne i kunsthallen før åpningen av "bok"-utstillingen kommende lørdag. Foto: Cecilie Nissen

Kunstnerne Rita Marhaug og Randi Strand monterer inne i kunsthallen før åpningen av "bok"-utstillingen kommende lørdag. Foto: Cecilie Nissen

For første gang i Kristiansand arrangeres det en kunstutstilling kun basert på bøker. Fire kunstnere med flere års erfaring innen det å bruke "bok" som objekt i kunsten sin setter sammen utstillingen "Rom for bøker". Utstillingen åpnes lørdag 30. januar i Kristiansand Kunsthall.

Publisert:

[img217063_2RS]

- Det er en veldig stor og fin anledning for kunstnere i Norge å vise frem en utstilling som nesten bare fokuserer på bøker. Det er en temmelig omfattende utstilling, med muligens over 200 bøker. Det er mye forskjellig i utstillingen. Mitt arbeid handler primært om å reise, du reiser nesten rundt i verden i min utstilling. det er en utstilling som folk blir nysgjerrig på, sier den britiske kunstneren Imi Maufe.

Det har aldri vært så stor interesse i Norge for kunstbøker, men nå merker flere kunstnere at interessen begynner å øke. En av de som har lagt merke til dette er kunstner, Rita Marhaug.

[img217063_3LS]

- Nå med kunstbokmesser, og nå denne utstillingen i Kristiansand kunsthall ser vi at det er en fornyet interesse for det i Norge. Alle mennesker har vel et nærere forhold til en bok som et medium enn et bilde på en vegg. Jeg har faktisk to trekkspillbøker, man får ikke lov til å røre og bla i dem, men man kommer til å få dem fremvist. Vi har også litt skulpturelle objekter i bokform, det har vi hatt med oss lenge. Det er litt sånn barnlige nivåer, men og større filosofiske spørsmål og perspektiver som blir tatt opp i de forskjellige verkene, sier Marhaug.

Omfattende utstilling
Kunstneren Kurt Johannessen fokuserer sitt arbeid på litt dype og humoristiske temaer.

[img217063_4LS]

- Det er et veldig variert tilbud i mitt arbeid, det er estetiske kvaliteter og humoristiske kvaliteter, det er forskjellige ulike kvaliteter gjennom hele prosjektet. Noen av mine bøker kan man bla og lese i, mens noen av de andre kunstnerne sine bøker kan bli opplevd mer som et kunstobjekt, jeg jobber litt sånn eksistensielt på en måte da, litt om livet og verden, samtidig er jeg veldig poetisk og estetisk, litt sånn undersøkende på en måte. Også er jeg veldig interessert i fotball, heier på Derby County, he he. Jeg har laget tre bøker om fotball, En av bøkene heter ”fotball med meir” det er egentlig et stort kaotisk prosjekt om et fotballag, sier Johannessen.

En annen kunstner som er med på prosjektet er Randi Strand. Hun er med på å gi variasjon i utstillingen ved å tilby ganske unike og ”store” bøker.

[img217063_5RS]

- Jeg har noen ganger titulert meg som ”bokskapsprenger” fordi veldig få av bøkene mine passer inn i en bokhylle. Jeg varierer med å lage bøker med størrelse, teknikk og skulpturelle former, de fleste jeg lager er håndlagde, så det er veldig stor variasjon. Hvis du ser på nettsiden min så kan du se en bok som er 4 kilometer lang som heter ”TEKST-TUR”, sier hun.

Fokus på "boka"
Billedkunstner og daglig leder hos Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen, har dette å si om de fire kunstnerne og utstillingen:

[img217063_6LS]

- Da vi begynte å jobbe med utstillingen her var vi på jakt etter kunstnere som hadde jobbet med kunstnerboka over tid, og som hadde det som sin praksis. Kurt Johannessen er jo kanskje det man kan kalle en nestor i dette. Han har holdt på med dette veldig lenge, og det har også Rita og Randi. Imi er jo litt yngre, men hun har også holdt på med dette gjennom hele sitt kunstnerskap. Noe av ideen er at vi ligger i samme hus som et folkebibliotek sånn at boka er en viktig del av vår virksomhet.

- I denne utstillingen prøver vi virkelig å fokusere på boka. Det er boka som løftes fram som hovedelement. Man har maleri og skulptur i andre utstillinger, så det er denne kunstboka som medium og objekt som løftes frem i denne utstillingen, sier Nissen.