Sørnett

En by for alle er offisielt i gang

Åpningstale fra ordfører Jan Oddvar Skisland. Foto: Petter Engnes.

Åpningstale fra ordfører Jan Oddvar Skisland. Foto: Petter Engnes.

I dag kl. 11 var den offisielle åpningsseremonien til En by for alle-uka. Denne uka blir det nesten 100 arrangementer i den nye storkommunen – Fra Finsland til Kristiansand.

Publisert:

https://www.youtube.com/watch?v=FBDPQRKdjOg&feature=youtu.be

Sound of Happiness synger sangen "Venner".

Sound of Happiness startet det hele med å synge Terje Formoes "Venner", videreført av en åpningstale fra ordfører Jan Oddvar Skisland, som la vekt på de tre ordene: Likestilling, inkludering og mangfold.

.- «Kristiansand skal være, og er, en by for alle. I Kristiansand har vi 160 ulike nasjonaliteter. Like ulike som like, og ukrenkelige i verdi, sa Skisland.

Videre i programmet kom kommunaldirektør Camilla Dunsæd. Hun er med å arrangere En by for alle for tredje år på rad. Hun leste fra løveloven av Camilla Trøen Skeie:

[img203164_2LM]

- Kan du Løveloven?
Jeg skal være meg,
men gi plass til andre,
slik at de blir seg,
bry meg om en annen,
hjelpe når jeg kan.
Slik blir livet bedre
for barn i alle land!

 

Det var så duket for et underholdningsbidrag med Roligheden gård barnehage. Se videoen under:

https://www.youtube.com/watch?v=JGdTHfAq4WY&feature=youtu.be

Generalsekretær i Norges Handikapforbund Sunniva Ørstavik var også på besøk helt fra hovedstaden.

[img203164_3RM]

Hun startet med å lese en tekst hun hadde skrevet. Den handler først om Oskar som er 6 år og skal begynne på skolen. Han gleder seg, men skolen har ikke plass til sånne som Oskar. Videre forteller hun om Johannes som er 20 år. Han ønsker å drikke øl som andre på hans alder, men han klarer ikke komme noe sted fordi han er handikappet.

Aisha har søkt over 80 jobber, men når hun kommer rullende vil ingen ansette henne.

Marianne er ferdig med videregående og er klar for livet. Rådgiver spør seg: skal vi ikke søke uføretrygd med engang, for sikkerhets skyld?

Hanna er fra Gjerstad kommune. Hun må velge om hun skal tisse om natten eller leve livet om dagen.

Hva slag liv gir vi de, spør Ørstavik retorisk.

Ønsket å ta et oppgjør med hat og intoleranse

[img203164_4LM]

Nicolay Østeby er ungdommenes ordfører i Kristiansand. Han pekte på at det aldri har vært viktigere med inkludering og mangfold enn det det er nå.

- Det er grupperinger som ønsker å spre hat, ta vekk tilliten og tilhørigheten. Det er veldig lett å møte hat med hat, men vi har sett det før og ser igjen at det er ikke det som skal til.

Han oppfordret alle til å møte hat og splittelse med mer inkludering.

- Vi må lage et større vi, sa han foran de oppmmøtende.

Sist ut til å holde tale var Torbjørn Urfjell, direktør for kultur og innbyggerdialog.

[img203164_5RM]

Han startet med å hylle bystyre sitt vedtak om at En by for alle nå blir en fast post i økonomiplanen. Videre pekte han på at denne uka er med å påvirke det vi opplever i hverdagen på skolen og jobben.

- Vi har mange dører og sparke inn. Vi må feire forskjellene og dyrke ulikhetene.

Det hele ble avsluttet med et nytt sangnummer fra Sound of Happines.

Toril Hogstad er en av arrangørene bak En by for alle

[img203164_6LF]

Toril Hogstad jobber til daglig som rådgiver for likestillings-, inkluderings- og mangfold i kommunen, og er en av initiativtakeren til arrangementet. Hun forteller om sitt personlige engasjement til En by for alle:

- Jeg har et personlig engasjement som går på rettferdighetstankegang. Jeg vil gjerne vise hvor positivt mangfold som finnes i Kristiansand, sier hun engasjert.

Hun peker på at En by for alle er et arrangementer man kan lære av, og det kan være med på å øke kunnskapsnivået i byen.

- Det er arrangementer hvor du kan bli kjent med nye folk. Folk du kanskje ikke er med til daglig. Det er utstillinger, forestillinger hvor du kan bli underholdt, stand-up. Det meste ligger under paraplyene, likestilling, inkludering og mangfold, forklarer hun.

 

Forplikter til de resterende 51 ukene av året

[img203164_7LF]

Sunniva Ørstavik generalsekretær i Norges Handikapforbund, syntes det er et flott arrangement, men håper det kan være med på å gjøre en forskjell de 51 andre ukene i året.

- Det viktigste for meg er å tydeliggjøre at det er veldig bra med en uke, men fallhøyden blir veldig stor hvis Kristiansand ikke sørger for å levere på mangfold og likestilling de 51 andre ukene i året. Der har Kristiansand, som mange andre byer, mye å gå på, sier hun.

 

Svein Klev var en av de som opptrådde under dagens arrangement.

[img203164_8LF]

Han er en del av bandet Sound of Happiness.

- Vi har hatt fire sanger som vi sang på i dag, forteller han. Sound of Happiness er et kor og et band som sprer glede i byen her og rundt om i Norge, forteller han.

Klev er ikke ukjent med å opptre foran andre mennesker, og har 31 år med erfaring bak seg.

- Det er alltid gøy å opptre for folk. Jeg syntes det er morsomt å kunne opptre her på En By for Alle. Vi føler oss verdsatt og er takknemlige for at vi fikk komme. Vi takker for det.