Sørnett

En korona-vennlig russefeiring

(fr.v) Isabelle Monsen Arnesen og Sara Tvedt er klare for en korona-vennlig russefeiring. Foto: Privat

(fr.v) Isabelle Monsen Arnesen og Sara Tvedt er klare for en korona-vennlig russefeiring. Foto: Privat

Publisert:

Sara Tvedt (18) fra Bergen er en mange russ som vil få en annerledes russetid.

Hvordan vil russefeiring bli nå med tanke på korona-situasjonen?

- Veldig annerledes, det vil bli en mye roligere feiring enn planlagt. Nå som vi ikke kan samles flere enn fem personer samtidig vil det ikke bli det samme, forteller Tvedt fra russebussen One Step Forward 2020. 

Reglene pålagt fra helsemyndighetene tilsier at det ikke vil bli mulig for russen å feire på russebussen slik som mange hadde planer om, og det setter en demper for årets russefeiring, men russen holder likevel motet oppe. 

- Vi hadde i utgangspunktet lagt planer for en heftig feiring på russebussen, men nå som det ikke lenger er lov, har vi lagt buss prosjektet på hyllen for nå, og tenker å ta det opp igjen til sommeren eller neste år, forteller en optimistisk Tvedt. 

Isabelle Monsen Arnesen (18) er medlem av russebussen Heated 2020 som holder til i Bergen, hun forteller at det er viktig at russen tar hensyn til de reglene som er pålagt av myndighetene ettersom det ikke bare går utover seg selv, men også de eldre og svakere menneskene i samfunnet. 

- Vi står sammen under disse vanskelige tidene, og feiringen blir ikke slik vi hadde planlagt, men helse kommer før fest, sier Arnesen og trekker på smilebåndet. 

Arnesen forteller videre at de skal gjøre det beste de kan ut i fra situasjonen, og hun mener at de reglene som er pålagt er et riktig og viktig valg. 

Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet (avd.smittevern og vaksine) forteller at det vil bli en svært annerledes russetid, og at russetiden i stor grad handler om å være sammen og feire. Men nettmøter, som de anbefaler, er ikke den optimale løsningen for de fleste, men at det virker som at mange er sporty og finner alternativer til den tradisjonelle feiringen. 

- Vi er glade for at russen er ansvarlige og ser ut til å ville forholde seg til de generelle smittevern rådene som gjelder for hele befolkningen, forteller Bruun. 

Hva er det beste russen kan gjøre i dette tilfellet, for at viruset ikke skal spre seg?

- Hold deg hjemme hvis du er syk. Det er lov å gå ut en tur, men hold god avstand og unngå og samles i større grupper. Ha god hånd- og hostehygiene og følg generelt helsemyndighetenes råd om smittevern, råder Bruun. 

For å få en fin feiring til tross for den vanskelige situasjonen anbefaler Bruun at man finner planlagte alternativer, hun råder at russen er kreativ og finner alternative løsninger. 

[img205943_2LM]

Annika Marie Fosse (19) er russ fra Heggedal og forteller til Sørnett at det er usikkert hvordan den store russedagen, 17 Mai vil bli for dem. Videre beretter Fosse at det i utgangspunktet var planlagt og rulle på buss, men at det ikke er så sannsynlig med hensyn til de reglene som er pålagt fra regjeringen og helsemyndighetene.

- Planen nå er vel egentlig bare å vente og se hvordan de neste ukene blir, forteller Fosse.

Mange er triste for at russe-feiringen ikke går som planlagt. Etter 13 års skolegang, skulle det feires, og dette er noe mange ser frem til. Fosse forteller at russetiden er noe hun har sett frem til siden hun startet på Videregående. Men at det nå er mange regler som de må forholde seg til.

- Vi går glipp av noe som hver eneste generasjon går igjennom. Russ er en norsk tradisjon som foreldre og storesøsken har gått gjennom, og det er ganske trist at vi ikke kommer til å få den samme opplevelsen som de har hatt, sier Fosse. 

Mange russ hadde allerede i fjor sikret seg billetter til de store landstreffene i Norge, men ingen russ fikk oppleve de store scenene, livekonsert med kjente artister, fest og rulling. 

- Jeg skulle på Landstreff stavanger, noe som jeg har sett frem til i nesten et år. Planen var å bare være med venner og feire at 13 år med skole var over. 

Ettersom mange var triste over at de ikke fikk delta på landstreffet, valgte det store russeidolet, TIX og gi en spesiell gave til russen i år. Han livestreamet landstreffet hjemmefra egen stue til russen. 

- Dette er en gave til russen. Det kan selvfølgelig ikke erstatte russetiden, men jeg håper mange kan ha glede av bidraget mitt likevel. Treffet er laget i samarbeid med russedress, Aim Studio og Red Bull med et felles mål om å gi noe til russen som ikke får gjennomført feiringen slik som planlagt, opplyser TIX til Bodøposten. 

TIX forteller til Bodøposten at han elsker russen og at han egentlig skulle brukt denne tiden på å spille konserter over hele landet. 

- Jeg vet hvor viktig akkurat denne kvelden er for mange russ, og siden det er viktig at russen ikke er ute å feirer på normalt vis håper jeg at Landstreff TIX kan være et lite plaster på korona-såret, i tillegg til å være en god grunn til å følge retningslinjene og feire hjemmefra. Vi sees på FaceTime-fylla! Sier TIX til Bodøposten. 

Suvetha Vilvarajah (19) fra Oslo er vandreruss og er en av de som ikke fikk deltatt på landstreffet som planlagt. Men Vilvarajah forteller at hun vil prøve å gjøre det beste ut ifra situasjonen. 

[img205943_3RM]

- Selv om dette blir en uvanlig 17. mai feiring, vil jeg gjøre det beste ut av det. Jeg har fremdeles tenkt å få på meg russebuksen, og møte mine nærmeste venner. Vi har tenkt å dra opp til slottet og hilse på kongefamilien, men i denne situasjonen rekker vi bare å hilse på hverandre. Vi får heller ikke den gleden av å dele ut russekort til de søte små barna, forteller Vilvarajah. 

Bruun fra Folkehelseinstituttet avslutter med å gi noen gode råd som et medmenneske og russ i denne vanskelige tiden.

Pass på hverandre, hold kontakten selv om man ikke møtes fysisk. Det er lett å føle seg ensom i den situasjonen vi er i nå, når man ikke har de naturlige møteplassene på skolen og ellers, sier Bruun.

 

 

Under kan du høre sammendrag om artikkelen.

[audio m4a="https://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2020/05/Lydopptak.m4a"][/audio]