Sørnett

- En ulykkelig hund er en farligere hund

Både hunder og eierne sosialiser i det inngjerdede område. Foto: Benedicte Johannessen

Både hunder og eierne sosialiser i det inngjerdede område. Foto: Benedicte Johannessen

I Vågsbygd rett ved Karuss finner du en populær og inngjerdet hundepark for hunder i alle aldre og størrelser. Via en Facebook-gruppe avtales det møter mellom eiere for at hundene skal få leke og kommunisere med andre firbeinte.

Publisert:

Hundeeier Magnus Wintersborg mener det er viktig å ha en hundepark for å gjøre hunder tryggere på hverandre. - Hunder viser mye mer aggresjon mot andre hunder hvis de ikke er sosialisert nok. Sosialisering gjør det lettere for dem å møte andre hunder de ikke kjenner på gata og gir så deg bedre kontroll på hunden din i forskjellige omgivelser, sier han. Wintersborg er her idag med sin tre år gamle hannhund. 

Hundeparken var opprinnelig en brakkebarnehage, og da denne ble fjernet søkte en hundeeier om å få gjort område om til en hundepark. Kommunen godkjente at den midlertidig kunne brukes som hundepark, men ga senere beskjed om at siden område er regulert for barn og unge at det snart ville bli gjort om til en skatepark og gjerdene rundt ville fjernes. Facebook-gruppen “Karuss Hundepark” ordnet derfor en leiekontrakt for å kunne beholde område som en permanent hundepark. -  Men det hadde vært flott om kommunen tok hundeparken seriøst nok til å for eksempel få satt inn en søppeldunk som også de mange som går på tur i område kan benytte for å forhindre både hundebæsj og søppel her i hundeparken, men også forhindre forsøpling inn mot skogen, sier Wintersborg. 

Hundeeier Glenn Faannessen er i parken med barna og hunden sin. Han understreker viktigheten av å ha en trygg plass hvor hunder kan løpe fritt og få utløp. -  En urolig hund som ikke får brukt kroppen skikkelig og oppleve det den genetisk er lagd for er med på å gjøre den ulykkelig og en ulykkelig hund er en farligere hund, sier Faannessen. - Nå som boliger bygges så tett, blir det ikke nok boltreplass for hunder, og med det ekstreme båndtvangfokuset blir det veldig vanskelig for hunder å få utløp og da er sånne her steder gull verdt, sier han. 

Faannessen sier mangelen på slike steder, hvor hunden kan få utløp, kan føre til situasjoner hvor hunder har blir tatt med til veterinæren med skader etter at eiere har “klikket” på hunden sin. - Her er det situasjoner hvor hunden har fått kokt vann helt over seg eller har knekte bein, og dette fra tilsynelatende helt vanlige folk som har hatt to vanskelige netter på rad fordi de for eksempel  ikke skjønner hva bikkja vil, sier han, - Dette fører til flere omplasseringssaker, større belastning på dyre-helsevesenet. Dette er for folkehelse og dyrehelse, sier han. 

To av hundene i parken bjeffer og glefser plutselig etter hverandre i noen sekunder, før de ivrig fortsetter leken. Faannessen og Wintersborg reagerer knapt. - Hundene lærer å kommunisere med hverandre, så det vi så og hørte nå er en av de beste grunnene til å komme til en hundepark, for da lærer de hvordan de skal snakke med hverandre og oppfatte hverandre på kryss og tvers av forskjellige hunderaser, smiler Wintersborg.