Sørnett

Erna: - Vanskelig å fjerne fattigdom

Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad i samtale om grep for å bekjempe fattigdom i Norge. Foto: Sindre Nalum

Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad i samtale om grep for å bekjempe fattigdom i Norge. Foto: Sindre Nalum

Det å forhindre at neste generasjon havner i samme situasjon er vanskelig. Jobben som gjøres med barn og unge er derfor veldig viktig.

Publisert:

Statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad besøkte fredag Blå Kors i Kristiansand, og snakket der åpenhjertig om jobben regjeringen gjør for å bekjempe fattigdom i Norge.

- Målet av fattigdom i Norge er et relativt mål. Det er klart vi ønsker færre fattige, men det vil alltid være noen nederst på fattigdomsstigen. Vi ønsker at de skal komme seg ut av det. Det vil si at foreldre skal komme seg ut, og komme seg i jobb, sier Solberg.

Bekjempe utenforskapet

- Klarer du å bli selvforsørgende er det definitivt det som sørger for at flere kommer seg ut av fattigdom. Alle klarer selvfølgelig ikke det, og dessuten klarer man ikke gjøre noe med det for barna som allerede lever i fattigdom. Derfor trenger man en målrettet innsats for å hjelpe de, bekjempe utenforskapet og la dem få delta, fortsetter Ropstad.

Statsministeren nevner videre at trenden er at det vil bli stigende i noen år til, men at det vil bli synlige på statistikken til slutt.

Vanskelig definisjon

- Når vi tar en prat med de vi definerer som fattige, sier de selv at de ikke er fattige. Det har å gjøre med at de har lave boligkostnader og at de for eksempel har valgt at det bare er en i familien som jobber. Det er mange variabler som spiller inn, forteller Solberg.

- Jeg tror det er viktig å presisere at for å få slutt på fattigdommen, så er det jo å hindre at neste generasjon kommer i samme situasjon. Derfor er jobben med barn og unge så ekstremt viktig. At de gjennomfører skolen, så man har kompetanse og får jobb, eller bare det å få et nettverk for å bekjempe utenforskapet - det er et kjempeviktig mål, sier Ropstad.

[img188857_2LF]

Ikke kommunistisk modell

- Vi kan selvfølgelig få tallet til å gå ned, men fjerne det helt er veldig vanskelig. Det er opplevelsen, hvordan livet er som er viktig. Jeg kan jo ironisk si at i et kommunistisk samfunn hvor alle har like mye inntekter så har du ikke så veldig mye fattigdom, bortsett fra at alle er fattige. Men det fungerer ikke sånn i praksis, avsluttet statsministeren og fikk hele forsamlingen til å humre.