Sørnett

Film med mening

Hamza Albaiqad forteller at han har følt filmens handling på kroppen.

Hamza Albaiqad forteller at han har følt filmens handling på kroppen.

På arbeidernes dag, den 1. mai viste Palestinakomisjonen og Amnesty filmen «When i Saw You» på Cinemateket kino i Kristiansand. Filmen tar opp et barns perspektiv i en familie som flykter i etterkant av seksdagerskrigen i Palestina.

Publisert:

 Se tv-reportasje under.

- Filmen handler jo om hjemlandet mitt Palestina, det som skjer i filmen har jeg opplevd selv. Det føles som å se en video fra barndommen min. Det er en film med et budskap og det gir en større mening fordi krig og flukt skjer mange steder og er en del av realiteten i verden, sier palestinskfødte Hamza Albaiqad.

Amnesty jobber med å sikre menneskerettigheter til enkeltmennesker i land med mye krigføring, som fører til at det kommer flyktningstrømmer opp til Europa, fordi krigen gjør at flere familier ikke får et sted å bo eller mat å spise.

Anne Berg, som er frivillig i Amnesty forteller kinosalen i forkant av filmen at ytringsfrihet er en menneskerett som vi i Norge tar for gitt og forteller om en hendelse som skjedde i Palestina i februar. To palestinere holder en ikke-voldelig markering mot undertrykkelsen fra Israel. Protestantene blir da angrepet av militære styrker og fengsles av palestinsk regime.

Dette mener Anne Berg er et menneskerettighetsbrudd, som Amnesty jobber med å forhindre. Hun oppfordrer salen i Cinemateket til å bli med i en underskriftskampanje for kreve at regimet skal frigi fangene som ble fengslet for å ha brukt ytringsfriheten sin i Palestina.

[img177715_2LM]

Filmen When I Saw You som ble vist handler om elleveåringen Tarek som motvillig flykter fra Palestina sammen med sin mor, savnet etter faren blir for stort så han reiser alene tilbake til Palestina og møter palestinske soldater på veien som passer på Tarek. Filmen tar opp et barns perspektiv i livet som flyktning.