Sørnett

Flest vil bo på Lund

Thea er glad for at bovalget landet på Lund. Foto: Privat

Thea er glad for at bovalget landet på Lund. Foto: Privat

Gode kollektivforbindelser, nære nærbutikker og nærhet til naturområder eller sjø er viktig når folk ser etter et sted å bo. Lund er den bydelen som passer best for de fleste.

Publisert:

Tirsdag 30. januar ble det holdt et formannskapsmøte i rådhuset i Kristiansand. Under et av møtene ble boligundersøkelsen lagt frem. Det var 2 500 personer som svarte på boligundersøkelsen som ble gjennomført i fjor vår. Under møtet ble det vist frem statistikk, grafer og diagrammer som viste hvor og hvordan de fleste vil bo, hva som er viktig for folk når de skal flytte, og mye mer.

Tidlig i møtet ble det nevnt tre ting som er viktig for folk når de ser etter et sted å bo, disse resultatene ble sammenlignet med hvor viktig det var for folk i 2004. Interessen for leilighet øker og flere folk synes nærhet til butikk og kollektiv transport er viktigere nå enn det folk gjorde i 2004.

Prefererte bydeler 

Barnefamilier som har et flytteønske vil helst bo på Lund, deretter Kvadraturen og på tredje plass er Grim. Totalt av alle som responderte på undersøkelsen sa 17 prosent at de helst vil bo på Lund, og gikk av med seieren.

Thea Moen Soltvedt er student i Kristiansand og har bodd her i et og et halvt år, og bor nå på Lund. Thea forteller grunnen til at hun ville bo på Lund er fordi det er sentralt og virket som en fin plass og bo på.

- Jeg liker å bo på Lund fordi det er kort avstand til UiA, sentrum, ulike butikker, gode bussforbindelser og fine sykkelveier.

Nære nærbutikker

Når folk skal velge sted å bo synes folk det er viktig at de bor nærme nærbutikker og kollektiv transport, desto eldre man blir vil man at veien til nærbutikken skal bli nærmere.

[faktaboks]

I en graf som ble vist var spørsmålet hva folk synes er akseptabelt at reiseveien til deres nærmeste nærbutikk skal være. Over 80 prosent i alle aldre svarte at den må være innenfor fem kilometer og 65 prosent sa at den ikke kan være lenger enn tre kilometer unna. Når folk bikker 50 år blir det viktigere for dem å bo nærmere dagligvarebutikken.

Ønsket om å bo i leilighet dominerer

I 2004 ønsket én av fire å bo i leilighet, på en graf som ble vist på møtet ble det vist at jo eldre man blir er det flere som vil bo i leilighet. Fra man er 50 år og eldre, øker ønsket om en leilighet mer. I boligbyggingen har leilighet vært en dominerende boligtype siden 2000, og den forventes å fortsette å dominere frem mot 2028.