Sørnett

Folkehøgskolene tilbyr et tilnærmet normalt liv

GLEDER SEG TIL NYTT SKOLEÅR: Rektor ved Kristiansand folkehøgskole, Tor Inge Askeland, er svært fornøyd med skolens søkertall. FOTO: Privat

GLEDER SEG TIL NYTT SKOLEÅR: Rektor ved Kristiansand folkehøgskole, Tor Inge Askeland, er svært fornøyd med skolens søkertall. FOTO: Privat

Til tross for koronapandemien får folkehøgskoleelever et tilnærmet normalt liv, og leverer samtidig best på trivselsundersøkelser.

Publisert:

Folkehøgskolenes opptak for neste skoleår begynner 1. februar. I Norge har man en lang tradisjon med folkehøgskoler, og i dag er det 84 forskjellige skoler som totalt tilbyr 765 ulike linjer.

Kristiansand folkehøgskole ( KRS FHS) hadde ifølge rektor Tor Inge Askeland sitt “all time high”-år i fjor, med tanke på antall søkere da tallet var rekordhøyt på folkehøgskolene i 2020. KRS FHS tilbyr 120 plasser, og allerede nå er antallet nådd.

–  I fjor hadde vi 150 søkere allerede i januar og endte med 390 totalt, og vi er like bak i år med 120 per nå, sier en fornøyd Askeland til Sørnett.

En skole med godt rykte

I likhet med flere andre folkehøgskoler, er Kristiansand FHS ekstremt populær. 

– Kristiansand er for det første et veldig attraktivt sted, og Dvergsnestangen ved sjøen er en perle. I tillegg har vi et spennende linjetilbud med unike naturopplevelser. Vi begynner på det syvende året, og skolen har fått et meget godt rykte, forteller rektoren. 

Når man skal søke seg inn på folkehøgskole, leverer man en skriftlig søknad som leses gjennom av rektorene. Her forteller Askeland at mange har blitt tipset om Kristiansand FHS fra tidligere elever. 

– Gjennom søknadene får vi på mange måter bekreftet det gode ryktet vi har. Mange skriver at venner, søsken og andre kjente har vært svært fornøyde på skolen vår, sier han. 

Kunnskapsministeren anbefaler folkehøgskole

Kunnskapsminister Guri Melby anbefalte tidligere denne uka å benytte seg av muligheten til å søke seg inn på folkehøgskole. Melby har sagt til folkehøgskolenes nettsider at det er en fin mulighet til å få nye venner, og at godt samarbeid med lokale helsemyndigheter gjør at folkehøgskolene kan drive nesten som normalt.

Sørnett tok kontakt med Dorte Birch, som er daglig leder ved informasjonskontoret for folkehøgskolene.

– Vi hører ofte at elevene har det fint på skolene, og at det er mye sosialt samvær. Det er en unik mulighet til å få venner for livet, sier hun.

De fleste som søker seg inn på folkehøgskoler, er elever som går siste året på videregående. Korona har satt det sosiale livet på vent for mange ungdommer i landet, men på folkehøgskolene får de muligheten til å leve et tilnærmet normalt liv.

– Elevene er som en stor kohort. De bor på skolen, og blir nesten som en stor familie. Det er en fin mulighet for elevene med tanke på det sosiale, sier Birch.

Kristiansand-rektoren bekrefter lederens uttalelser. 

– Vi er veldig glade for tilliten vi har fått fra myndighetene. Elevene våre setter stor pris på at vi kan leve tilnærmet normalt i vårt nærområde, sier Askeland takknemlig. 

Fornøyde foreldre og elever

Epsi Rating Group har i tre tiår studert kundenes erfaringer med private og offentlige virksomheter. Folkehøgskolene har fått en rating på 80,4, som er svært bra. Det er eksempelvis en bedre rating enn universitetene og høgskolene har fått.

- Det er ikke bare det sosiale miljøet på folkehøgskolene som er svært godt, også faglærerne får gode tilbakemeldinger, sier Fredrik Høst, daglig leder i EPSI Norge, til deres nettsider.

Dermed er både elever og foreldre mest fornøyde med folkehøgskolene av utdanningsløpene i Norge, ifølge Epsi Rating Groups tall. 

Under Sørnetts intervju med Tor Inge Askeland, er god trivsel noe som er gjennomgående hele veien. Til tross for kornoasituasjonen har samholdet blant kohortene blitt enda tettere og sterkere, forteller rektoren. 

– Elevene er så fornøyde her, og de har gjort det beste ut av situasjonen vi står overfor. Samholdet har blitt styrket, selv om utenlandsturene har blitt erstattet med fjell-, hytte- og teltturer.

Slik det ser ut nå, kommer skoleåret 2021/2022 til å bli populært som folkehøgskoleelev atter en gang.