Sørnett

- Gjenbruk, en superenkel måte å redde kloden på

Gjennom appen Tise har Silje fått solgt mange klesplagg hun ikke lengre bruker. Foto: Irene Kjetland

Gjennom appen Tise har Silje fått solgt mange klesplagg hun ikke lengre bruker. Foto: Irene Kjetland

Å kjøpe brukte klær er en fin måte for deg som student å bli mer miljøvennlig, samtidig som du sparer penger. Gjenbruks-apper som Finn.no og Tise blir brukt ofte av studenter, og to ganger i halvåret arrangerer Framtiden i våre hender klesbyttedag på Universitetet i Agder.

Publisert:

Silje Ingebrigtsen (21) studerer på UiA og synes det er en fin mulighet til å bli kvitt klærne som ligger innerst i klesskapet og finne nye klær som gir et friskt pust i garderoben. Hun bruker gjenbruks-appen Tise flittig og har både solgt og kjøpt brukte klær av andre flere ganger.

- Når jeg kommer på noe spesifikt jeg trenger, sjekker jeg alltid om noen selger noe tilsvarende på Tise. Jeg har flere ganger spart flere tusen kroner på å kjøpe brukte klesplagg av andre gjennom appen, forteller en smilende Ingebrigtsen.

I Norge i dag har vi et alt for høyt forbruk av klær, ifølge Fretex.no. Vi handler mye og mange opplever etter hvert at de har klær i klesskapet som ikke lenger er på mote. Det man kanskje ikke tenker på er at det finnes mange som kan ha bruk for akkurat det plagget du har.

Gjennom gjenbruks-appen har Silje fått solgt både klær, vesker, gamle pensumbøker og et polaroid kamera.

Fokus på natur og klima

[img203388_2RM]

Tirsdag denne uken ble det arrangert klesbyttedag på Østsia ved Universitetet i Agder. Dette er et av tiltakene miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender setter i gang for å skåne miljøet. De fokuserer på at natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi.

André Seljestad Knudsen (29) har vært med på å arrangere årets klesbyttedag på UiA.

- Det er mye tøy som fungerer helt fint og et slikt arrangement bidrar jo til at man ikke trenger å kjøpe nytt hele tiden. En slik dag er også perfekt for de som ønsker å jakte på skjulte skatter!

Det som blir igjen etter arrangementet blir hentet av frivillighetsorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe, som satser på gjenbruk.

- Klærne som blir til overs blir hentet og på den måten vet vi at ingenting av det som kommer inn i dag eller på andre arrangementer blir kastet, forteller Knudsen.

Klesbytting er kommet for å bli

Framtiden i våre hender fokuserer blant annet på en miljøvennlig livsstil, klimavennlig mat og en giftfri hverdag. Lederen i Kristiansand, Silje Wilhelmsen, synes folk viser tendenser til å bli flinkere og flinkere til å handle brukt.

- Studentene smiler og koser seg, og når vi snakker med dem som kommer er de strålende fornøyd. Så klesbytting er kommet for å bli! En superenkel måte å bidra til å redde kloden vår på, sier Wilhelmsen.

[img203388_3LF]

De heier på bruktbutikkene og tror at det å reparere ødelagte ting i hjemmet har et stort potensial. Wilhelmsen forteller også at de ønsker studentene skal oppleve det lett og gøy å kunne bidra til å redde miljøet.

[img203388_4LF]

Mange fordeler ved å handle brukt
Å handle store mengder billige klær med dårlig kvalitet gjør at vi som regel ender opp med å kaste og kjøpe mye klær. Ved å kjøpe brukt kan du få tak i klær av høy kvalitet til en rimeligere pris enn de ellers ville kostet. Mange arver klær fra venner eller familie. Noen plagg får da gjerne en emosjonell verdi for deg, samtidig som det er mer miljøvennlig.

[faktaboks]