Sørnett

Gleden av å dyrke sine egne grønnsaker.

Hobbygartner og bybonde Anita S. Dietrichson (65) Fremhever gleden og nytten ved å dyrke sine egne grønnsaker. Foto: Maruni Bavananthan

Hobbygartner og bybonde Anita S. Dietrichson (65) Fremhever gleden og nytten ved å dyrke sine egne grønnsaker. Foto: Maruni Bavananthan

I slutten av mars starter hobbygartner og bybonde Anita S. Dietrichson opp med kjøkkenhagekurs for andre år på rad.

Publisert:

Opptil ti personer kan melde seg på kurset. Gjennom denne prosessen får deltakerne opplæring i å dyrke sine egne grønnsaker. I tillegg lærer man grunnleggende matprosedyrer. Alle fra tjuefem år og oppover kan være med i kurset.

Opplegget starter med en omvisning rundt i drivhuset og kjøkkenhagen hjemme hos Anita. Videre følger en  grunnleggende veiledning om gjødsel, jordbruk og dyrking. Høydepunktet for denne kvelden er et tre retters måltid som er lagd ut av de grønnsakene de selv har dyrket.

Anita er svært opptatt av at alle skal starte med å dyrke noe som de vet de spiser mye av i hverdagen. På kurset dyrker de en rimelig stor del med gulrøtter, poteter, agurker og tomater osv.

Starten på drømmehagen
Gjennom livet sitt har Anita vært gjennom mange forskjellige karriereveier, men hun fant ut at hun skulle fokusere på noe som ville forandre og hjelpe andre mennesker. Etter at ungene hennes var fullt voksne fokuserte hun på kursvirksomheten sin. Inspirasjonen bak tanken om å dyrke hjemmelagd mat og lage bokashi kom fra mormoren hennes.

[img203957_2LM]

- Det er noe som har ligget i meg helt fra jeg var barn selv og fulgte min mormor i kjøkkenhagen hennes og plukket reddik, salat osv, forteller Dietrichson. 

Bare kom innom!
Hun anbefaler flere mødre og fedre til å kutte ut grønnsaker som er tilsatt giftige sprøytemidler. Folk i dag bør oppleve hvordan det er å dyrke sine egne grønnsaker og deretter lage maten. Gleden er helt unik og du kan aldri få dette kjøpt på noen som helst butikk.


- Det får deg til å ta godt vare på kostholdet ditt, bli mer bevisst på hva du spiser og hvordan du spiser. Jeg tror at det er flere og flere som gjør det nå, forteller hun.