Sørnett

Hard kamp om plassene på musikkstudiet ved UiA

- Det er ofte de beste søkerne som søker seg hit, sier fakultetsleder Jan Oddvar Skisland. FOTO: Universitetet i Agder

- Det er ofte de beste søkerne som søker seg hit, sier fakultetsleder Jan Oddvar Skisland. FOTO: Universitetet i Agder

Musikkonservatoriet på UiA har rykte på seg for å være landets beste musikklinje, og derfor stilles det også høye krav for å komme inn på den linjen.

Publisert:

Hvert år prøver flere unge, håpefulle artist-spirer å komme inn på musikkonservatoriet på Universitetet i Agder, eller ‘’konsen’’ som det kalles. Men det er et trangt nåløye, og trangt om plassene. en av ti som søker kommer inn på den eksklusive linja.

- Musikkonservatoriet er en av landets fremste institusjoner for musikk. Den er bygget opp over de siste tjue årene, og har gradvis vokst til det det er i dag, forteller fakultetsleder Jan Oddvar Skisland ved Fakultetet for kunstfag.

Han forteller at konservatoriet hvert år får mange søkere, og det er som oftest de beste søkerne som søker seg dit. Det er ikke bare blant studenter at nivået er høyt, men også blant lærerne. Det er ofte kjente navn inne som underviser, som f.eks. Anne-Grete Preus og Anneli Drecker.

- For fire år siden innførte vi, som eneste institusjon, en mulighet for å ha laptop som hovedinstrument, en linje som er blitt svært populær, forteller Skisland.

Han forteller videre at det er trangt om plassene. Det er ca. ti søkere per plass. Opptaket foregår ved at man først søker. Så må man ta en teoriprøve, eller gehørprøve. Den må bestås for å gå videre til den praktiske opptaksprøven.

Student ved konservatoriet, Henrik Zimmermann Svee forteller at det er en lang prosess.

- Først så må man altså gjennom denne teori/gehørprøven. Den må bestås for at man skal gå videre til del en av spilleprøven. Da kan man velge en sang fra en liste som sensorene har laget. Man går inn, spiller, og får beskjed etter hvert om man har gått videre til del to eller ikke. Del to begynner med pianospill, for å vise at man kan lese noteark. Videre så spiller man en egenvalgt sang for sensorene. Av rundt tretti gitarister, som meg, blir det ca. ti som kommer seg videre til del to, men bare ca. tre til fem som når hele veien gjennom nåløyet.

[img176518_2RM]

Han kan videre fortelle at alle søkerne får utdelt faddere som de kan prate med og være med før og mellom prøvene, sånn at de ikke skal bli for nervøse. Dette er et godt tiltak de har kommet med for at søkerne skal yte maksimalt under prøvene.

Så gjelder det å se da, hvor mange som søker Musikkonservatoriet ved årets opptak, og hvor mange som kommer inn. En ting er sikkert – man skal yte sitt aller ypperste for å komme inn. Og kommer man inn, er man sikret god oppfølging fra meget kompetente fagfolk.