Sørnett

Ingen 16.mai kamp for IK Start

Slik så det ut før jubileumskampen i 2015. Foto: Arkiv

Slik så det ut før jubileumskampen i 2015. Foto: Arkiv

16.mai er den dagen det selges mest billetter og blir kalt fotballens festdag, men i år skal ikke IK Start spille kamp denne dagen. Dette synes styreleder i Start Andreas Nielsen er kjedelig.

Publisert:

- Tenk for en stemning om Vindbjart og Fløy møtte hverandre 16. mai, og Jerv og Start det samme!

Dette sier styreleder i IK Start, Andreas Nielsen, til Sørnett. Personlig har han full forståelse for at NFF ønsker å bruke 16.mai til å profilere de beste klubbene, men skulle ønske det var rom for at klubbene på et lavere nivå også fikk være med på festdagen.

"Tradisjonelt sett er 16. mai en av de best besøkte fotballdagene i Norge, og jeg synes det er kjedelig at vi som er på 2. nivå og under i det norske seriesystemet ikke får lov til å dra nytte av at Norge er i feststemning, og få en bit av de inntektene som følger deretter", mener Nielsen. 16.mai 2019 spilte Start hjemme mot Jerv på Sør-Arena, der solgte de 7150 billetter, mens hjemmekampen 5.mai samme året var tilskuertallet på 4665.

"Om Start spiller mot Jerv 16. eller 15. mai betyr lite for klubbene i Eliteserien, men selvfølgelig er det slik at om alle klubbene på elitenivå i Norge hadde kamper samtidig så ville man sikkert tråkket hverandre litt på tærne", legger han til.

Eliteserien vil overskygge OBOS-kampene
Administrerende direktør i Norsk toppfotball, Leif Øverland forteller at OBOS-ligaen har hatt suksess med å "skinne alene", og at det gir større oppmerksomhet om produktet. Videre forteller han at Eliteserien er kjent som "premium-produktet", og at dersom man har en egen dag vil man oppnå mer medieoppmerksomhet og det vil bygges bedre produkter rundt kampene.

- Man kunne naturligvis gjort unntak for 16.mai, men klubbene har ikke vært spesielt opptatt av det på samme måte som i Eliteserien. Det kan også ha en sammenheng med dag i uka i år, sier Øverland.

- En tradisjon det ikke burde tukles med!

Supporterklubben til IK Start er lite fornøyd med at det ikke blir 16.mai kamp. Dette svarer de til det Øverland sier:

16.mai er en tradisjon det ikke burde tukles med. Å argumenter for tidligere "suksess med å skinne alene" er ikke basert på mer enn siste års erfaringer. 16.mai har vært en viktig festdag for alle klubber, uavhengig av divisjon. Vi som supportere er ikke opptatt av medieoppmerksomhet eller produkter.... vi vil ha fotballfest slik vi alltid har gjort, skriver Tigerberget til sørnett.

Festdagen som ble avlyst

2019 var forrige gang det var spilt en 16.mai kamp i Norge. I 2020 ble fotballen satt på vent på grunn av koronaviruset som førte til at fotballens festdag måtte vrakes. I mange år har det vært tradisjon å samle fotballglade mennesker til stadioner over hele landet den 16.mai for å se kamper.

Start har spilt 16.mai hvert siden 2016 frem til 2019.