Sørnett

Ingen skal møte kreft alene

Eva Anette Monge fra Søgne er en av de som har overlevd kreft (foto: privat).

Eva Anette Monge fra Søgne er en av de som har overlevd kreft (foto: privat).

I dag er den internasjonale kreftdagen. Årets fokus er at ingen skal møte kreft alene.

Publisert:

Tre av fire mennesker overlever kreft. Eva Anette Monge er en av disse.

- Jeg bruker denne dagen til å feire livet. På kvelden tenner jeg lys for kjente og bekjente som har mistet livet til kreften. Denne dagen fører også til mer informasjon om de som er berørt av kreft, slik at hvis noen blir rammet, vet de hvem de skal henvende seg til, sier Monge.

Hun er veldig takknemlig for at hun overlevde kreften.

I 2018 fikk 34 190 mennesker i Norge kreft, der 18 321 av de er menn og 15 869 av de er kvinner. Det er stadig økning grunnet at befolkningstallet øker, samtidig som det er flere som blir eldre. Grunnet denne økningen, er det viktig at man holder sammen, og dermed er temaet for årets kreftdag "ingen skal møte kreft alene".

Det har blitt opprettet flere arrangementer rundt omkring i verden. Her på Agder i Flekkefjord var det et arrangement på Kreftforeningens Temakafé, med innlegg om ressurser og tilbud som finnes for kreftpasienter og pårørende. I tillegg til dette, arrangerer Kreftforeningen et arrangement i Kreftforenings Vitensenter i Oslo i kveld. Der skal de fremme forskning og informerer om hva slags ressurser det finnes med de som er rammet for kreft.

Siden kreft er et kontinuerlig problem, har Kreftforeningen flere arrangementer planlagt i fremtiden. Fra 7-15. mars avholder Kreftforeningen innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft i kampen for å overvinne kreften. De avholder også flere turgrupper og møtepunkter på Temakafeen. En oversikt kan man lese her.