Sørnett

Jobber for likestilling i helsesektoren

Fylkeskoordinator "Menn i helse", Lars Hove. Foto: mennihelse.no

Fylkeskoordinator "Menn i helse", Lars Hove. Foto: mennihelse.no

"Menn i helse" har vært et positivt prosjekt for å jevne likestillingen i helsesektoren.

Publisert:

"Menn i helse"er et prosjekt flere kommuner i Vest-Agder, NAV, fylkeskommunen, Helsedirektoratet, Fylkesmannen og KS (tidligere Kommunenes sentralforbund) samarbeider for å øke antall menn i helseomsorgen i Norge. Prosjektet startet i Trondheim i 2010, og i 2016 begynte de i Vest-Agder. Det første kullet på 17 stykker har gjennomført utdanning, og alle disse har kommet ut i jobb.

De jobber for å få flere menn ut av Nav-kø, og tilbyr utdanning som helsefagarbeider for de mellom 25 og 55 år. Lars Hove, fylkeskoordinator for Vest-Agder, forteller at det i dag kun er to av ti som jobber innen helsefag som er menn, og statens ønske er å jevne likestillingen.

- Andre kull, som består av 26 menn, er ferdig med skolen i løpet av sommeren, og begynner med lærlingplass til høsten. Vi jobber allerede med tredje kull som består av 25 elever, og håper på at flest mulig av alle de vi involverer er villig til å gå ferdig skoleåret, sier Hove.

Givende arbeid 

Arnt Erik Rognsvåg er en av deltaker i prosjektet "Menn i helse".

- De fleste av de som blir tatt inn i prosjektet er menn som har hatt fast jobb over lengre tid, og mistet jobben av ulike grunner, forteller Rognsvåg.

Han forteller videre at lønnen i jobben er en tilpassing fra hva han tjente før, men at det han driver med nå veier opp for lønnen i seg selv. På spørsmål om hva pasientene tenker om å få flere menn inn i helse- og omsorgstjenesten, sier han at de blir satt stor pris på av pasientene.

- Det er stort antall kvinner både som jobber og bor på sykehjem og i andre tjenester som helsetjenesten tilbyr. Det er positivt med mangfold, påpeker Rognsvåg.

Oppfordrer andre

[img188972_2LM]

Han oppfordrer alle andre i samme situasjon som får tilbudet til å gjøre det samme.

- Du får en bra og givende utdanning på kortere tid enn ordinær utdanning, og støtte fra Nav under skolegangen, meddeler Rognsvåg.

- De fleste av de som kommer i arbeid får ikke 100 prosent stilling, og ender opp med å jobbe en lavere stillingsprosent, og ta ledige vakter for å fylle opp, legger han til.

92 prosent av de som tar fagbrevet gjennom prosjektet har fått en jobb i helsetjenesten som er relevant.