Sørnett

Kaja (15) strikker til fødeavdelingen

Aldri før har det blitt levert så mange hjemmestrikkede luer til Sørlandet sykehus. Foto: Privat

Aldri før har det blitt levert så mange hjemmestrikkede luer til Sørlandet sykehus. Foto: Privat

Gjennom valgfaget "innsats for andre" har 10-klassingen Kaja Stangeland Dalene laget hjemmestrikkede luer til de nyfødte barna på Sørlandet sykehus.

Publisert:

Da klasserommet ble byttet ut med hjemmeskole, ble valgfaget "innsats for andre" nokså åpent, og elevene fikk selv ansvar for å gjøre nettopp dette - en innsats for andre.

- Vi skulle gjøre noe vi vanligvis ikke gjør som kunne glede noen andre. Da tipset mamma meg om at man kunne strikke luer som ble gitt til fødeavdelingen på sykehuset, og at det hadde passet godt i forhold til oppgaven vi fikk, forteller 15 år gamle Kaja Stangeland Dalene som går i 10. klasse ved Holte skole.

Strikkedilla

[img218435_2RS]

For de fleste av oss ble sydenturer og sommerfestivaler byttet ut med rolige dager hjemme i hagen og i stua. Det var først da strikkegleden begynte å blomstre for 15-åringen.

- Jeg lærte meg å strikke av tanten min for tre år siden, og har strikket litt av og til siden det. Men i sommerferien måtte jeg finne på noe og drive med siden vi var så mye hjemme, og da begynte jeg å strikke en del og har fortsatt siden da, sier Stangeland Dalene til Sørnett.

Forventer babyboom

De ferdige luene blir levert til Husfliden i Kristiansand som leverer de videre til Sørlandet sykehus.

[img218435_3LS]

- Dette prosjektet med å strikke til føden er et veldig vellykka prosjekt. Vi ser at mange liker å gjøre ting som er nyttig og som kan glede andre! Og så vet vi vet at under koronapandemien har mange sittet hjemme og kost seg med strikketøy, forteller Mette Skofteby, leder i Kristiansand Husflidslag.

Før jul leverte Husflidslaget nesten 700 luer til fødeavdelingen, og Skofteby kan røpe at det kommer en ny ladning til påske også.

- Alle er velkommne til å være med og strikke! Nå har jo babyboomen fra korona begynt, da trengs det mange luer, smiler den engasjerte lederen for Kristiansand Husflidslag.

Mangel på luer

Tidlig i høst ble det mangel på luer hos føden, men den trenden har snudd. Kaja Stangeland Dalene er glad for å kunne bidra.

- Jeg var klar over at det var mangel på luer på fødeavdelingen, og jeg vet at de trenger alt de får inn. Jeg tror de blir veldig glad for de, og at det har mye betydning, sier den strikkeglade 15-åringen.

Dette kan Hilde Løland Lunde, jordmor og seksjonsleder på føde- og barselavdelingen ved Sørlandet sykehus, bekrefte. Hun forteller at de aldri har mottatt så mange luer som nå.

- Vi er veldig takknemlige! De nyfødte barna har et stort varmetap. Derfor trenger vi ulluer hele året, sommer som vinter, forklarer Lunde.

Hun understreker at det er helt avgjørende at frivillige er med og bidrar.

- Ellers hadde vi ikke hatt nok. Det er en del av jordmødrene og barnepleierne som strikker selv, men vi har ikke anledning til å strikke så mange som vi trenger, sier hun.