Sørnett

KOMMENTAR: Kulturdebatten alle var enige i

Panelet klare for å debattere kulturtilbudet i Kristiansand. Fv: Amir Asgharnejad, Anne Marie Almedal, Adriana Ruiz, Emil Cabral Hortman (Belizio), Obah Aanonsen, Svein Inge Olsen, Valborg Frøysnes. Foto: Petter Østby

Panelet klare for å debattere kulturtilbudet i Kristiansand. Fv: Amir Asgharnejad, Anne Marie Almedal, Adriana Ruiz, Emil Cabral Hortman (Belizio), Obah Aanonsen, Svein Inge Olsen, Valborg Frøysnes. Foto: Petter Østby

Dersom man skal ha en debatt om et tema er man helt avhengig av at en eller flere av deltakerne er uenige om det som blir debattert. Dette var ikke tilfelle på Teateret i kvadraturen mandag kveld da En by for alle-uka gikk av stabelen for fjerde året på rad.

Publisert:

KOMMENTAR

– Du skal ikke skille deg ut i Kristiansand, sa Amir Asgharnejad. Amir er fra Kristiansand og er kjent som Herrkunstmaler og er for tiden aktuell med TV-programmet Kongen befaler.

Temaet som ble diskutert denne kvelden var om Kristiansand var en kulturby for alle. Her var det en rungende enighet blant de syv paneldeltakerne at Kristiansand hadde mye å gå på, dersom byen skal kunne kalle seg en totalt inkluderende by, når det gjelder kulturtilbudene sine.

Det er klart at det er lenge siden Kristiansand har arrangert et kulturarrangement og det kan jo tenkes at om dersom debattantene var varmere i diskusjonstrøya at det hadde blitt litt høyere temperaturer, men dette uteble.

Hensynsfulle deltakere


Enten var debattantene redde for å lage dårlig stemning under mandagens debatt eller så var uheldige tilfeldigheter som gjorde at det inviterte panelet faktisk var veldig enige om alt som ble debattert for hele seansen minnet litt om en syklubb uten friksjon.

– Det er ikke alle barn som vil spille fotball, sa Amir. Han mente at det i et lite samfunn som det han opplever Kristiansand som, er veldig lett å bli stemplet som merkelig om man for eksempel velger å drive med kunst i ung alder.

[img229248_2RM]

Til spørsmålet om hva kommunene kan gjøre for å gjøre kulturtilbudene lett tilgjengelig, sa han at inkluderingen heller bør komme fra naboene og medborgere heller enn at kommunen henger opp plakater på busstoppene om at man bør invitere den flerkulturelle naboen sin på en kopp te. Det oppleves mer som at kommunen klapper seg selv på skulderen, mente han, før han la til at han i utgangspunktet ikke føler at han selv passer inn i en debattrolle, da han ser på seg selv som politisk nøytral og heller vektlegger humor i sitt virke.

“En by for alle”-uka arrangeres i uke 6 hvert år av kommunen og flere samarbeidspartnere. Uka skal markere viktigheten av likestilling, inkludering og mangfold. Målet er at Kristiansand skal være et sted der det er godt å bo og leve for alle.

Et millisekund av spenning

[img229248_3LM]

Det ble het temperatur i et øyeblikk da leder av protestfestivalen, Svein Inge Olsen, utalte seg om at BLM og #metoo-bevegelsen hadde gått for langt med tanke på at statuer av historiske personer blir revet ned, klassiske filmer blir kansellert på grunn av umoderne politisk korrekt innhold, og personlige liv som har gått i grus fordi vi nå heller stoler blindt på ofrene heller enn rettssystemet vårt. Til det svarte Obah Anonsen at hun var totalt uenig og at det ikke har blitt lagt nok vekt på tematikken nevnt av Svein Inge, og at ingen i Norge kunne klare å sette seg inn i hvordan det er å leve som afroamerikaner i USA med den systematiske rasismen de blir utsatt for hver eneste dag. Til det sistnevnte var alle paneldeltakere nok en gang enig, og temperaturen sank ned til behagelige 37,5 grader Celcius nok en gang.