Sørnett

Kostholdsekspert advarer mot blind tro på diett

Liv Karin Evensen, Anette Bongsted, Hege Hushovd. Foto: Eirik Langemyr

Liv Karin Evensen, Anette Bongsted, Hege Hushovd. Foto: Eirik Langemyr

Internett og Youtube flommer over av kjappe løsninger for å gå ned i vekt. Kostholdsekspert Hege Hushovd mener det er de små endringene som betyr noe.

Publisert:

-Jeg tror ikke diett er løsningen dersom man vil gå ned i vekt. En diett går for en kort periode, ikke i det lange løp, sier Hege Hushovd som er utdannet kostholdsveileder. Hun hadde denne uken et foredrag om kosthold og livsstil for rundt 200 personer i Kristiansand.

-Diett er ikke løsningen!

-Dersom man ønsker å ha en sunn livsstil, er det viktig å tenke på små sunne endringene i hverdagen som man kan leve med over tid. Du skal ta vare på kostholdet ditt, bare gjøre det litt sunnere ved å velge litt annerledes. Det kan være å ha grove tortilla lefser til tacoen fremfor fine, lage pizza med litt grovere mel, ha lettost fremfor vanlig og kesam fremfor rømme. Dette er små endringer som kan ha stor betydning, forteller Hushovd.

Fedme og overvekt har økt siden 1970-tallet, det viser en undersøkelse gjort ved Folkehelseinstituttet. 25 prosent av ungdom og ca 20 prosent av voksne fra 40-45 år har fedme. Helseundersøkelsen gjort i Nord-Trøndelag viser til at de fleste voksne har overvekt eller fedme, mens mindretallet har normal vekt.  Fedme medvirker til cirka 2400 dødsfall årlig, grunnet hjerte- og karsykdommer, diabetes eller andre kroniske sykdommer.

Sunn mat trenger nødvendigvis ikke å være kjedelig. Hushovd er aktiv på Instagram, der hun legger ut spennende matretter for å inspirere følgerne sine.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="189239,189240,189241,189242"]

 

-Det vil ta tid å nå det målet du har satt deg, om det er å gå ned i vekt eller opp. Det handler om å være konsistent, og ikke falle av sporet når du får motgang.

 

-Skaff hjelp!

-Mange tror at det å gå ned i vekt er lettere enn forventet, men det er en kamp som innebærer mange oppturer og nedturer. En som kan veilede deg gjennom tunge tider vil jeg anbefale, slik at man ikke mister motivasjonen og progresjonen.

Anette Bongsted som tok del i foredraget har selv vært kunde hos Hushovd, og forteller litt om motgangen hun opplevde.

[img189176_2LM]

-Bare det å spør om hjelp var vanskelig, men det er den beste avgjørelsen jeg kunne ha gjort. Det var en periode der jeg veide meg flere ganger om dagen, det var en tung periode for meg, fordi jeg ikke så noe fremgang. Nå kan jeg ikke huske sist jeg veide meg, jeg bryr meg ikke lenger. Det viktigste er at kroppen fungerer, jeg har masse energi og jeg trives med min nye livsstil, sier Anette.

-Ikke glem å kos deg!

-Selv om det er mye fokus på å spise sunt, er det viktig å unne seg noe godt en gang i blant! Husk at dette skal være en livsstil, og en sjokolade i ny og ne vil ikke ødelegge resultatene. Det er viktig å finne balansen i livet, og er du generell sunn og aktiv, ja så er det også rom for å kose seg litt. Men husk...alt med måte;)

Sjekk om du er overvektig: bmi-kalkulator

[faktaboks]