Sørnett

Kunnskap dreper rasisme

Bildetekst: Ungdomspolitikere i Kristiansand representert under en paneldebatt på Samsen kulturhus. Fra venstre Siril Bratten (Senterungdommen), Jonas Ek (KrFu), Vetle Tvedt (Rød ungdom), Julia Moen Piago (SU). Foto: Helene Lindås

Bildetekst: Ungdomspolitikere i Kristiansand representert under en paneldebatt på Samsen kulturhus. Fra venstre Siril Bratten (Senterungdommen), Jonas Ek (KrFu), Vetle Tvedt (Rød ungdom), Julia Moen Piago (SU). Foto: Helene Lindås

Debattledere fra Demokratiprosjektet i Kristiansand kommune satte rasisme på dagsorden i paneldebatt. Ungdomspolitikerne fikk noe å tenke på. 

Publisert:

Rasismen beveger seg også på Sørlandet. Statistikk viser at Agder og Kristiansand er det andre mest rasistiske fylket i landet. 

Et nytt tilbud for ungdom
I høst startet Kristiansand kommune Demokratiprosjektet. Det startet som en gruppe og et tilbud for ungdom som har meninger om ting. Ungdommen har blant annet fått lære om hvordan de kan bruke makten sin i samfunnet, arrangere eller lage ting som gjør at folk vil høre på deg. 

I forbindelse med “En by for alle” har Samsen kulturhus et ungdomsarrangement med foredrag og paneldebatt om rasisme. Dette arrangementet er bare en liten del av demokratiprosjektet til Kristiansand kommune. 

- Målet med demokratiprosjektet er å gi ungdom en ytringsarena, et sted å øve og ytre seg på. Enten sånn som i dag, gjennom foredrag og debatt eller gjennom kunstneriske uttrykk sier Lene Mordal, prosjektleder i Demokratiprosjektet. 

Ungdommene i dette prosjektet har blitt trent i å arrangere debatter og har blant annet fått møte politisk redaktør i Fedrelandsvennen.  

- Vi har vært på debattkurs hos politisk redaktør i Fædrelandsvennen, og fått snakket med eks stortingspolitiker Abid Raja, diverse forfattere og influensere, de har fått truffet hele kulturutvalget og fått truffet de og brynet seg på dem, sier Lene Mordal.

 Vi snakket med noen av ungdomspolitikerne som var med i debatten. 

Gjør vi nok for å forhindre rasisme?
- Nei. Det ser vi jo på statistikk, at det gjør vi jo ikke. Men vi må jo begynne på en plass. Vi må jobbe med politikk og vi må finne løsninger sammen i fellesskap. Vi må jobbe for at menneskemøter blir så sentralt at mennesker som er ulike møtes for å skape arenaer ved brobygging så vi kan dele erfaringer og tanker, for å få ned hat og få opp kunnskap. Og kunnskap dreper jo rasisme. Siril Bratten, Senterungdommen 

Ungdommer fra prosjektet Sørnett har snakket med, beskriver programmet som et betydningsfullt prosjekt hvor de lærer om hvordan de kan bruke sin stemme i demokratiet. Ungdommer på Sørlandet opplever mest rasisme i hverdagen, det kan være situasjoner som folk som går forbi og kommenterer stygge ord, lærere på skolen som har ulike holdninger.  

- Bare i løpet av noen måneder så har de engasjert seg i andre organisasjoner i tillegg og ikke minst tror jeg at noen av de ikke trodde de skulle få til et såpass fullsatt arrangement, hvor de var konferansierer og debattledere, sier Lene Mordal 

Vi spurte ungdomspolitiker Vetle Tvedt (Rød ungdom) hva han synes om prosjektet.  

- Helt fantastisk! Et av spørsmålene tidligere i debatten var hva kan politikerne gjøre lokalt. Dette er noe politikerne kan gjøre og har gjort, vi trenger mer ting som dette. Vi må ha noe som engasjerer ungdommen til å møte folk og skape mangfold ikke bare i skolen, men i fritidsaktiviteter.