Sørnett

Lang ventetid for å få pass, etterspørselen mer enn doblet

Det kan bli vanskelig å få tak i disse før sommeren. Bilde: politiet

Det kan bli vanskelig å få tak i disse før sommeren. Bilde: politiet

Mange gleder seg til første mulighet for å reise etter nedstengingen, men passkrisen kan sette en stopper for mange.

Publisert:

De som skal inn for å bestille pass for reise til utlandet i sommerferien nå, kan få seg en vond overraskelse. På politiets nettsider er det nemlig ingen ledige timer i Agder før oktober, over 2 måneder etter fellesferien.

Landets passkontorer er nemlig truffet av en perfekt storm. Krigen i Ukraina har ført til global mangler på mange råvarer, det gjør at selskapene som leverer pass til politiet ikke har mulighet til å øke kapasiteten. Samtidig er grensene ut av Norge åpnet etter to år med pandemi. Pandemien gjorde at mange ikke fornyet passene sine når de gikk ut, siden de ikke kunne reise utenlands. Nå er situasjonen helt annerledes.

-Det er krig og korona. Forklarer avsnittsleder for pass og ID i Agder politidistrikt, Svein Arne Marcussen.

-Råvaremangelen gjør at vi ikke kan øke produksjonskapasiteten, samtidig har har etterspørselen mer en doblet seg.

Fortsatt håp.

Alt håp er allikevel ikke ute hvis man ikke allerede har skaffet seg time for nasjonalt ID-kort. Marcussen forklarer at de legger ut timer fortløpende. Han sier også at på grunn av pandemien har de en del sykefravær.

-Kommer de tilbake til jobb vil vi få økt kapasitet.

[img231647_2RM]

Mangelen for pass vil også øke presset for nødpass. Marcussen sier de allerede merker et økt trykk på å få utsett nødpass, og at de forventer det presset vil øke mot sommeren. Det er allikevel ingen garanti for at du får tak i nødpass.

-Det er ingen garanti, akkurat nå har vi nok nødpass, men skulle vi gå tom, kan de bli åvirket av den samme råvaremangelen som vanlig pass.

Kommer deg ikke på flyet

På grunn av pandemien har mange land også innført økt grensekontroll. Har du ikke gyldig Identifikasjon der slipper du ikke inn. Reiser du uten de nødvendige reisedokumentene er det mulig at du ikke engang kommer deg på flyet.

-Vi tillater ikke passasjerer å reise til utlandet uten de riktige dokumentene, sier Andreas Hjørnholm i Norwegian.

-Vi er pålagt av myndighetene å sjekke at de som reiser har riktige dokumenter.

Han påpeker at det ikke er flyselskapene sitt ansvar å sjekke om du har alle nødvendige reisedokumenter, og at alle som reiser utenlands burde ta med pass, selv de som skal reise innenfor Schengen.

Dekkes ikke av forsikring

Mister du reisen din på grunn av passtrøbbel blir det nok også et økonomisk tap. Dette er ikke noe reiseforsikringen dekker.

-Vi dekker ikke dette siden det ikke er en akutt situasjon, vi anbefaler alle å sjekke pass i god tid før reise, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i IF.