Sørnett

Lanserer flytende avfallsbeholdere i Kristiansand

Kurt Tange Jensen står foran den nye avfallsbeholderen. Foto: Vidar Kleiveland

Kurt Tange Jensen står foran den nye avfallsbeholderen. Foto: Vidar Kleiveland

Kristiansand kommune blir den første kommunen til å teste ut smarte avfallsbeholdere, for å gjøre det bedre og lettere for båtfolket å bli kvitt søppel. Det er alikevell ikke alle som er fornøyde med dette.

Publisert:

På Høllen Brygge i Søgne ble det i går satt ut en ny smart avfallsbeholder. Denne ble satt ut av Kristiansand parkvesen og skal testes ut i sommer i Olavsundet.

- Dette er et flytende returpunkt for båtfolket, der de kan kvitte seg med søppel og avfall. Vi har vi jo ganske mange vanlige returpunkter ute i skjærgården, men ingen flytende før nå. Vi  håper nå at vi kan samle de litt sammen slik vi har tenkt ute i Olavsundet. Der har vi tre returpunkter ganske nærme hverandre, og håper nå vi kan samle det til ett returpunkt, forteller Kurt Tange Jensen som er prosjektleder i parkvesenet.

[img233086_2RM]

Denne avfallsstasjonen er utviklet gjennom et nasjonalt innovasjonsprogram.

- Hele bakgrunnshistorien her er at det er et program som heter "Startoff" som er i regi av kommunal- og moderninseringsdepartementet, som la ut et anbud for et flytende returpunkt for Kristiansand kommune for å gjørde det enklere for båtfolket å kaste søppelet, forteller Per Elvestuen som er fra Clean Sea Solutions. Clean Sea Solutions er leverandøren som vant utviklingsoppdraget fra parkvesenet.

- Det var mange tilbydere, rundt åtte-ni stykker, og til slutt satt vi igjen med en vinner som vi følte skjønte utfordringa vår, forteller Kurt Tange Jensen fra parkvesenet.

Skal slippe bomturer

Det har blitt utviklet en app som skal gjøre det lettere for parkvesenet å vite når de skal komme å tømme søppelet. Det er sensorer som gjør at operatører kan lese av hvor mye søppel som er fyllt opp i avfallsstajonen.

- Man kan altså se om man kan vente en dag eller om man må ut i dag og tømme søppelet. Dette vil jo gjøre det mer effektivt, så man ikke kjører bomturer, forklarer Jensen.

Håper dette er den første av flere

- Vi håper tilbudet vil være bedre, søppla må man bli kvitt uansett. Det er mye forskjellige tilbud langs her i Kristiansand og nabokommunene hvordan dette løses. Vi håper det kan bli sikrere i forhold til søppel på avveier, at vi får mindre marinforsøpling rett og slett. Mange ganger kommer man ut til anlegg som er overfyllte, og da setter folk søppelet ved siden av søppeldunken, og da kommer måkene og drar det ut. Dette er jo første utgaven av dette, men vi håper jo det kommer flere av dette. Vi er innstilt på å se om vi kan få bygd noen flere, men dette må jo prøves nå en sesong.

Ikke alle er like positive til dette

En som ikke er like fornøyd er Jens Kristensen som bor like ved plassen der avfallsstasjonen skal stå.

- Hvis den skal ligge i Olavssundet så vil den ta rundt 20 plasser til båter som ligger på svai. Det virker ikke som om dette er helt gjennomtenkt, forteller den oppgitte naboen.

[gallery columns="7" type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" ids="233391,233392,233393,233394,233396,233395,233397"]