Sørnett

Lær av engasjerte unge gründere

Lærerne Kristin Erlandsen Strømme (til venstre) og Siri Ida Ovanger (til høyre) er minst like engasjerte som elevene på KKG. Foto: Øyvind Ludvigsen

Lærerne Kristin Erlandsen Strømme (til venstre) og Siri Ida Ovanger (til høyre) er minst like engasjerte som elevene på KKG. Foto: Øyvind Ludvigsen

Det er mye fart hos elevene på valgfaget entreprenørskap ved Kristiansand Katedralskole om dagen. Engasjementet er stort, og ideene er gode. Fem av bedriftene på valgfaget har latt seg intervjue og forteller om sine ideer.

Publisert:

Første time for dagen er i gang på Kristiansand Katedralskole Gimle og elevene sitter samlet i gruppene sine, klar for dagens økt. Lærer Kristin Erlandsen Strømme har fikset en kopp kaffe og leder vei til klasserommet, mens hun snakker om elevenes arbeid. Inne på klasserommet sitter elevene klar for journalistbesøk.

Engasjerte elever i lærerikt miljø

Elevene er tydelig engasjerte i sine prosjekt og flesteparten er klar på at entreprenør/gründer-yrket er en interessant vei å gå, mens andre synes faget er relevant og en nyttig erfaring å ta med seg til sine yrkesvalg. Alle elevene er derimot enige om at faget er interessant og tilbyr god og viktig lærdom.

- Vi starter en bedrift og jobber mye praktisk. Vi utøver på en måte det vi lærer om, ved å gjøre det. Det er veldig lærerikt også er det jo en litt annerledes måte å lære på som er gøy, og så får vi en erfaring som er nyttig å ha når vi skal ut å jobbe når vi blir voksne, sier Rahim Hansson, salgs- og produktsjef i HookProtect UB.

Daglig leder i NextLevel UB, Elias Beckmann Øie prater engasjert om faget og er tydelig interessert i dette yrket.

- Jeg visste ikke helt hva vi gikk til fordi jeg følte dette var et ganske nytt fag, men jeg synes lærerne har fulgt oss godt opp og kan mye om faget. Det er gøy å se hvordan folk starter en bedrift, og nå har vi vært med på å gjøre det selv. Så det at faget går ut på å starte bedrift, tror jeg man har veldig mye læring av, sier Elias.

- Også lærer man om næringslivet fra innsiden. Du kommer inn i hvordan ting virkelig fungerer i bransjen, vi er jo på en måte gründere vi også nå, skyter kollega Mads Backstrøm inn.

Helle Tange Jensen og Caroline Fenger i De Luxe UB er litt mer usikre på hvilken yrkesretning de skal velge, men begge er klar på at faget gir relevant erfaring. De synes faget er interessant og gøy å holde på med, og trekker særlig fram lærdommen de sitter igjen med.

- Det er noe nytt, og det er ikke så mange som holder på med det eller som har gjort det tidligere. Det er litt nytenking, samarbeid med andre, hvordan skal man tenke nytt, komme opp med løsninger og hvordan man skal takle forskjellige situasjoner, forteller Helle.

- Og uansett hvilket yrke du skal inn i, så er det alltid greit å ha dette i bunnen. Som det å kunne jobbe i samarbeid, tenke kreativt og å kunne lede. Uansett hvilken retning du tar så er det veldig greit å ha dette i bunnen, Mener Caroline.

Særlig det å samarbeide er en gjenganger over hva elevene sitter igjen med, på godt og vondt.

-Det har vært litt krangler innad bedriften, men det er jo noe vi lærer av igjen. Det er bare sunt med uenigheter. Man kommer kanskje fram til enda bedre løsninger når man diskuterer og er litt uenige. Man blir enige til slutt, men det er god læring i det. Kanskje den største læringen, mener Elias Beckmann Øie.

Viktig å følge med
Man skal være kreativ og følge med i timene for å komme igjennom dette faget. Man bør gjøre alt man får beskjed om, hvis ikke kommer man til å henge bakpå, fordi det er mye å gjøre hele tiden. Så man bør aldri legge seg nedpå, mener guttegjengen i NextLevel UB.

Lærerteamet Kristin Erlandsen Strømme og Siri Ida Ovanger skryter av elevenes innsats i timene. De forteller om et selvstendig arbeidsmiljø der lærerne ofte går rundt uten å ha noe å gjøre i timene, mens elevene styrer selv.

- Det er veldig viktig at det ikke er vi som serverer dem en oppgave, men at det er de som har valgt den og får eierskap til ideen. Det blir babyen deres, noen av de jobber natt og dag fordi de kjenner så mye eierskap, forklarer Siri Ida.

Stort ansvar
Det er uten tvil store ansvar å forholde seg til. Elevene er delt inn i roller som Økonomisjef, daglig leder, Markedssjef, salgs- og produktsjef og mer.

Faget er lagt opp til å utfordre elevene kreativt og å fokusere på moderne løsninger. Lærerne mener det er viktig for elevene å tenke bærekraft og samfunnsansvar. De deler også tips til unge gründere og interesserte.

- Det å være gründer i Norge er veldig trygt. Vi har et sikkerhetsnett i Norge. Så det beste tipset er egentlig å tørre, og bare hoppe ut i det. Start med det du synes er gøy og har energi til, og lær av feilene fordi det er de du ikke gjør neste gang. Prøv og feil, sier Siri Ida.

-Men hele tiden ha bærekraft og samfunnsansvar i sidesynet. Ikke importer ræl, men tenk nytt. Jeg tror det er viktig å fokusere på bærekraft og samfunnsansvar. Jeg har stor tro på at dette har suksessfaktor, forteller Kristin.

HookProtect UB

[img218564_2LM]

- Vi utvikler, eller har kommet med en prototype som er en fiskekrokbeskytter, som skal beskytte selve kroken for å unngå at den skal sette seg fast i ting eller forårsake ulykker. Vi har kommet ganske langt, og har en ganske bra prototype, men vi tror ikke vi kommer så alt for langt med det nå som ungdomsbedrift. Vi har kanskje som mål å fortsette med dette etter videregående, og prøve å starte med produksjon og salg, og nå ut til en større andel av markedet, sier Anna Olsen, daglig leder i HookProtect.

[img218564_3LM]

NextLevel UB

[img218564_4LM]

- Bedriften heter NextLevel, og vi holder på med å utvikle en stoppknapp for folk som er avhengig av kollektiv transport og de som er avhengige av smittevern. Så vi har en løsning der. Istedenfor å trykke på den smittebomba som er på bussknappen, som alle trykker på og som ikke er vasket, så vil vi ha en egen stoppknapp på mobilen, presenterer Elias.

CleanSea UB

[img218564_5LM]

- Vi har funnet ut at det er et veldig stort problem med spøkelsesfisking i verden, altså at gamle garn og teiner som ligger på havbunnen og fanger fisk, som dør av dette. Da fant vi ut at vi må finne på noe for å få dette opp fra havet. Så vi kom opp med en løsning hvor du hekter produktet, en krok som man hekter på garnet. Kroken har lignende funksjon som en oppblåsbar flytevest, som mange bruker nå til dags. Det skal være en command på kroken, og etter la oss si 30 dager vil det skytes opp en ballong som vil dra opp garnet til vannoverflaten og dekke hele garnet slik at ikke fisk kan sette seg fast, også finner du garnet igjen, presenterer Tobias.

Meeteren UB

[img218564_6LM]

- Bedriften går ut på å utvikle et armbånd som bruker teknologi for å spore smitte på større festivaler. Vi tenker at den skal ha en funksjon som samler inn data for hvor du har vært på denne festivalen. Dette armbåndet samler opp data. Dersom det er noen som får påvist smitte i ettertid, kommer dette inn på dataen og vi registrerer hvem som har vært i nærheten av denne personen. Fordelen med dette armbåndet er at vi slipper å sette alle som har vært på denne festivalen i karantene, ettersom det kan være flere hundre deltakere, forklarer duoen i Meeteren UB.

De Luxe UB

[img218564_7LM]

- Ideen er at istedenfor å kjøpe nye klær hele tiden, så kan vi sy våre egne topper, og så lager vi et abonnement hvor man kan leie en topp for den type arrangement man skal på, også kan de sende den tilbake når de er ferdig med den. Så står vi for rens og vedlikehold før den kan sendes videre til en ny interessert. Poenget er at man kjøper abonnement hvor brukerne kan bestille topper de vil ha, og bytter plagget med noe de har fra før istedenfor å kaste plagget, forklarer jentene i De Luxe UB.