Sørnett

Må fjerne fire ulovlige brygger i Søgne

Skjermbilde fra saksdokumentene som viser de fem bryggene. Bryggeierne fikk beholde brygge nummer fire på bildet.

Skjermbilde fra saksdokumentene som viser de fem bryggene. Bryggeierne fikk beholde brygge nummer fire på bildet.

Bryggeeieren fikk lov til å beholde en av fem brygger i Lundeelva etter politisk behandling i By- og stedsutvalget.

Publisert:

Byggesaksleder Arne Kjell Brunes fra kommunen hadde i saksdokumentene innstilt på avslag på de fem bryggene som til sammen var rundt 60 meter. Etter at saksdokumentene var sendt inn til behandling hadde administrasjonen fått tilsendt nye dokumenter, det fortalte Brunes om fra talerstolen. Dette endret innstillingen fra administrasjonen til at bryggeeierne skulle få beholde en brygge som hadde blitt oppført før 1965.


–De båtplassene langs Lundeelven begynner å bli en sånn «sjøbodene på Flekkerøya» light sak, sa Odd Nordmo (H) på talerstolen og henviste også til at det er mange båtplasser, hvor det blir litt tilfeldig hvilke som blir behandlet.


Saken ble meldt inn av en leietaker som oppdaget at bryggene ikke var en del av kommunens kart.

I november valgte By- og stedsutviklingsutvalget å pålegge en annen bryggeeier i den samme elven å fjerne over 20 meter med ulovlige brygger. Båtene ligger tett i tett oppover elven og i saksdokumentene står det:


"Vi registrerer at det i de siste årene har vært etablert en rekke brygger langs Lundeelva. Oppdaterte flyfoto viser at det tilnærmet er en sammenhengende brygge i dette området."


Elven er regulert som et LNF-område som står for landbruks-, natur- og friluftsområde. Det er derfor et femtimetersbelte rundt elven hvor det er ulovlig å bygge uten dispensasjon, slik også hundremeterbeltet fungerer ved sjøen.


Foreslo dispensasjon
Andreas Jacobsen (FRP) sa fra talerstolen at han hadde hørt at det å fortøye båter på påler er helt lovlig og talte for at bryggene skulle ettergodkjennes. Derfor foreslo Jacobsen å innvilge dispensasjon da han mente at fordelene var større enn ulempene.

–Tidligere satt man opp påler og da var båtene på kryss og tvers, det fører til at elven blir mindre tilgjengelig for folk.  Dette er også en prinsipiell sak da jeg mener at folk skal få lov til å bestemme mest mulig over egen eiendom, sier Jacobsen til Sørnett.


Forslaget fra Fremskrittspartiet falt med fem mot seks stemmer. Kommuneadministrasjonens forslag med å beholde en brygge på åtte meter ble deretter vedtatt.