Sørnett

- A broken happy family

Skilsmisseleilighet modell 1 er den mindre modellen som vil passe ypperlig til utleie eller korte perioder.

Skilsmisseleilighet modell 1 er den mindre modellen som vil passe ypperlig til utleie eller korte perioder.

- Jeg fikk vite om søsteren min først når hun var 8 år, forklarer Hanne Wold (21).

Publisert:

Hanne synes skilsmisseleilighetene høres ut som et spennende prosjekt.

Hanne har en mor i Norge og en far i Texas. Den lange avstanden gjorde at hun ikke fikk møte faren sin veldig ofte fordi det både er langt unna og dyrt. Foreldrene skilte seg når hun var 3 år gammel, dermed har Hanne aldri fått en opplevelse av hvordan det er å bo med begge sine foreldre.

- Jeg tror vi gikk glipp av litt ting når vi var små, det er lettere å ta barnet med på ting når du ikke er alene om det, sier Hanne.

Olav Birkenes jobber i Birk & Co. I forbindelse med et futurebuild prosjekt kom tema om skilsmisseleiligheter opp. Prosjektet er fortsatt under planlegging, men det er foreløpig tenkt ett blokkonsept på Fyrstikkbakken i Oslo, hvor ti av leilighetene er skilsmisseleiligheter, resten er andre boformer som kollektiv- og tvillingleiligheter.

- Vi klarer ikke løse alle situasjoner, men vi gjør vårt for å hjelpe, forteller Birkenes.

Prosjektet er med på å møte fremtidens boformer og redusere klimagasser. Birkenes forteller at de finnes to modeller av skilsmisseleilighetene.

Den ene er en liten modell som passer til et kjapt bosted. Leiligheten skal passe til utleie, men Birkenes understreker at det ikke nødvendigvis behøver være midlertidig. Modellen består av to leiligheter som har to rom hver. Foreldrene bor da i hver sin leilighet, men i tillegg kommer barnas del i midten med en liten gang og inntil to soverom. Barna sin del fungerer som en fellesdel hvor de har mulighet til å bo hos begge sine foreldre, selv om foreldrene ikke bor sammen.

Modell nummer to er en større løsning. Birkenes forteller at det fremdeles jobbes litt med løsningen, men at den ene eier leilighet med barnas del, mens den andre eier en litt mindre leilighet med en dør inn til barna. Slik kan fremdeles barna bo hos foreldrene. Denne modellen er mer permanent tenkt enn modell nummer en, med mer plass og flere rom.

[img173700_2LF]

Hanne forteller at hun er fasinert over leilighetene. For hennes foreldre hadde det ikke passet, men hun ser hvorfor det er en god løsning for mange.

- Hvis jeg får barn og blir skilt så ville jeg bodd slik. Mine fremtidige barn skal ikke oppleve det samme som meg, de skal ha like lett tilgang til begge parter, forteller Hanne.

Hanne forklarer at hun hadde en god oppvekst, men at hun likevel gjerne skulle hatt muligheten til å møte far oftere og blitt kjent med den nye søsteren sin.

- Det var ikke lett å få vite at jeg hadde en søster som var 8 år, forteller hun mens hun legger til at hun kommer veldig godt overens med halvsøsknene på moren sin side.

Birkenes forteller at skilsmisseleilighetene har fått stor oppmerksomhet både i Norge og utlandet. Han har stor tro på at leilighetene kan fungere, men at det er for par som er ferdig kranglet. Begrepet «A broken happy family» er blitt brukt som forklaring på hvem leiligheten er for.

- Forutsetningene er at det ikke er en spent stemning, det er leiligheter for de som er skilt som venner og enige om å gå fra hverandre men fremdeles vil gjøre det lett for barna sine, forteller Birkenes.

Leilighetene skal testes i fokusgrupper, og det er mye som skal ordnes før leilighetene kan komme. Birkenes forklarer at prosjektet ligger langt frem i tid, men at responsen har vært svært positiv. Svaret på om leilighetene fungerer får man først når leilighetene står der. Prosjektet forventes å være ferdig bygget innen 2021. Birkenes utelukker ikke at skilsmisseleilighetene kan komme til Kristiansand hvis prosjektet blir vellykket.

Marita Serigstad (20) forteller at hennes foreldre ikke bor alt for langt unna hverandre, men at hun uansett er usikker på om de kunne ha bodd så nærme hverandre. Da hennes foreldre skilte seg byttet hun veldig mye på hvor hun skulle bo.

[img173700_3LF]

- Jeg er så heldig at jeg kommer like godt overens med både mamma og pappa, jeg tror skilsmisseleilighetene er som skapt for sånne som meg, men kanskje ikke for mamma og pappa, forteller Marita.

Hun forklarer at hun brukte mye tid i bilen. Selv om hun hadde ting hos begge foreldrene så hadde hun favorittklær, den beste rettetangen, jakkene og andre ting folk bruker hver dag. Det endte med at hun hadde det meste i bilen fordi hun ikke kunne ha to av alt. Senere flyttet Marita inn sammen med kjæresten.

- Det var enklere å flytte sammen med kjæresten. Da slapp jeg ha noen ting hos mamma, noen hos pappa, litt hos typen og favoritt-tingene i bilen, forklarer hun.