Sørnett

Nå kommer varmen, ikke la dyret sitte i en varm bil!

Kjellaug Røyland fra Dyrenes Beskytter er opptatt av dyrenes velferd også når de blir forlatt i bil. Finner du et dyr i en varm bil er det tre ting du minst kan gjøre; finne eieren, ringe politiet, eller, hvis det er høyst kritisk, knuse ruten. Foto: Stine Nilsen

Kjellaug Røyland fra Dyrenes Beskytter er opptatt av dyrenes velferd også når de blir forlatt i bil. Finner du et dyr i en varm bil er det tre ting du minst kan gjøre; finne eieren, ringe politiet, eller, hvis det er høyst kritisk, knuse ruten. Foto: Stine Nilsen

Nå har varmen meldt sin ankomst, og hvert år utsettes dyr, spesielt hunder, for overoppheting i biler. Dette kan føre til store lidelser, og enkelte tilfeller dødelige utfall.

Publisert:

Det frarådes på det sterkeste å etterlate både dyr og barn i bilen om sommeren, selv når man bare skal inn på for eksempel butikken en snartur. På veldig kort tid blir det varmt og dårlig luft i bilen, spesielt når solen skinner, men også når det er overskyet.

[img177774_2LF]

Blir det for varmt, og dyrets kroppstemperatur blir for høy kan den få et heteslag og kan miste bevisstheten.
- Mister hunden bevissthet går det sjeldent bra, det er ofte dødelig, kan Marit Stenslund fra Dyrenes Beskytter Kristiansand fortelle.
Sammen med blant annet Arnfrid Robstad og Kjellaug Røyland hjelper de hjemløse dyr i Kristiansand.

[img177774_3RM]

 

Dersom du er nødt til å etterlate dyret i bilen, er det et par ting du kan gjøre for å unngå overoppheting. Når det er varmt har dyret behov for vann, ha med en vannflaske og en skål dyret kan drikke av. I butikker får du også kjøpt små batteridrevne vifter som kan hjelpe.
- Parker i skyggen, eller parkeringshus om det er mulig, råder Røyland.
Selv om du parkerer i skyggen, bør du ha alle vinduer åpne. Det er også viktig å huske på at solen flytter seg.
Det kan en god idé å etterlate en lapp i bilruten med telefonnummeret ditt, slik at du er lett å få tak i.

[img177774_4LM]

 

Det er mange kjennetegn på at et dyr er overopphetet, blant annet kraftig pesing og sløvhet.
- Dyret reagerer heller ikke på at du banker på ruten, for det gjør vanligvis dyr, sier Røyland og Stenslund.

Finner du et dyr i en varm, er det minst tre ting du kan gjøre. Det første du burde gjøre er å finne eieren.
- Hvis du ikke finner eieren kan du sende sms til 2282. Da får du vite navnet på eieren av bilen som du kan prøve å kontakte, forteller Robstad.
Start meldingen med REGNR før du skriver bilens registeringsnummer (eksempel REGNR PR00000).
Det andre du kan gjøre er å kontakte politiet på telefon 02800. De kan ha utstyr til å lirke opp låsen på bilen og få dyret ut.
Hvis det er et ekstremtilfelle kan du knuse ruten for å få ut dyret, men da må du være overbevist om at det er fare for liv.

Så snart du har fått ut dyret, om det er kritisk, er den ikke ute av fare. Du er nødt å få ned temperaturen til dyret, og vann er viktig mot heteslag. Vannet du bruker må ikke være kaldt da dyret kan gå i sjokk, og bruk av is er frarådet. Du bør også la en veterinær ta en titt på dyret så snart som mulig.

Se videoen under da jeg testet hvordan det var å sitte i bilen når det var 10 grader og vind ute, men solen skinte på himmelen. Bilen er luftet ned til 11-12 grader før start.