Sørnett

Nå står boligkjøpere sterkere

Hanne Geelmuyden ved Sørmegleren AS og andre meglere i byen, har troen på det nye regelverket (foto: Sørmegleren)

Hanne Geelmuyden ved Sørmegleren AS og andre meglere i byen, har troen på det nye regelverket (foto: Sørmegleren)

Den 1. januar ble det innført nytt regelverk innen boligsalg. Meglere i Kristiansand er samstemte om at det vil være bra for både kjøper og selger.

Publisert:

De nye reglene handler om at det ikke lenger går an å selge boligen "som den er". det stilles mye strengere krav til selgere ved salg av brukt boliger. De må opplyse mye mer om boligen, og dokumentere alt som har vært galt med den. En ny forskrift i avhendings-loven om tilstandsrapporter setter større krav til hvordan tilstandsrapportene blir utført.

-Vi synes at endringene har gått bra til nå, og vi forberedte oss og kundene godt til det nye regelverket, forteller Hanne Geelmuyden, stabs-og avdelingsjef ved Sørmegleren AS i Kristiansand Hun har tro på tiltaka og mener at jo mer informasjon kjøperen kan få desto bedre blir det.

Kjøper står sterkere
-Tidligere kjøpte man boliger med større risiko. Denne lovbestemmelsen er nå tatt bort og det er tillagt nye bestemmelser som gjøre det enklere for kjøper å vite hva de kjøper, sier Lasse Marcussen, daglig leder i eiendomsmeglerfirmaet Boligmegleren Marcussen Horgen. Han mener at problemet tidligere var at boligens feil og mangler ikke var godt nok beskrevet og at selger ikke hadde et intensiv ved å gjøre undersøkelser før salget.  Han er spent på om det kommer til å være mindre reklamasjonssaker enn tidligere. - Meninga med endringene i loven er å prøve å forminske antall klager på boligens tilstand, sier han videre.

Vanskeligere å selge?
Det er flere ting som vil være avdekket når man har en såpass mye grundigere tilstandsrapport enn før, men det trenger ikke bli vanskeligere å selge av den grunn. Terje Kvelland Skaara, daglig leder i Exbo eiendomsmegling i Markens i Kristiansand, sier at dette vil være likt for alle som selger boliger. Alle må ha disse tiltaka, og nå kan i tillegg kjøperene føle seg mer trygge. -Dette er positivt for alle, sier han.

Mer jobb for takstmenn
Å taksere boliger nå har blitt en del grundigere på grunn av det nye regelverket. - Alle småting må frem nå, om det er en liten ripe i gulvet under et teppe må dette sjekkes, man må flytte mer på ting, og eieren må være mye mer behjelpelig enn før, sier takstmann Henrik Løvdal, fra Takst og Energidoktoren AS. Nå får han tid til maksimalt en befaring om dagen, før fikk han kanskje tid til to om dagen. Han må også bruke lenger tid på papirarbeid enn før.

[img228051_2LF]