Sørnett

Nærmer seg seriestart: - Vi er i ferd med å bli mer solide

Fullt fokus: Her er Jesper Daland og Kristoffer Tønnessen i duell med henholdsvis Henrik Robstad og Eirik Schulze. Foto: Sondre Røhmen

Fullt fokus: Her er Jesper Daland og Kristoffer Tønnessen i duell med henholdsvis Henrik Robstad og Eirik Schulze. Foto: Sondre Røhmen

Seriestarten nærmer seg med stormskritt for IK Start. Når siste treningskamp på søndag er ferdigspilt, gjenstår det bare seks dager før OBOS-ligaen sparkes i gang for sørlendingene.

Publisert:

Det var høyt tempo på treningen onsdag formiddag. Troppen er nesten helt skadefri, og det er bare en siste liten finpuss som gjenstår før laget skal sette i gang. 15. mai gjester Start Sandnes Ulf. Start har spilt tre treningskamper så langt, som har endt i ett tap, og to uavgjort. Trener Joey Hardarson kommer med dommen av kampene.

- Første kampen er veldig delt. Vi gjør en god førsteomgang, så en veldig dårlig andreomgang. Også har vi eliteseriemotstand i de to siste. Der presterte vi ganske bra. På vårt beste er vi et veldig godt fotballag. Også viser vi tegn på at vi er i ferd med å modnes litt, med tanke på at vi evner å stå imot i tøffe perioder og komme tilbake igjen etter å ha fått mål imot. Det er veldig viktig, å kunne ta de stegene. Det er noe vi har vært litt svake på, så det er et tegn på at vi er i ferd med å bli mer solide.

[img220989_2RF]

Har fått på plass intensitet og duellkraft
Jesper Daland, den unge midtstopperen som slo gjennom for alvor i Eliteserien i fjor, er enig i at de to siste kampene var bedre enn den første.

- Mot Viking synes jeg vi sprudler offensivt hvert fall. Vi klarer å score tre fine mål og det er mye som er positivt. Også har vi siste kampen mot Sandefjord der jeg synes vi totalt sett både offensivt og defensivt leverer en god kamp.

Kristoffer Tønnessen synes laget tok store steg etter den første treningskampen, som de tapte 2-3 hjemme for Bryne.

- Der manglet vi intensitet, og duellkraft og det har vi fått på plass i de to neste, synes jeg.

- Også er det det å kunne rulle opp mange nok, og gode nok angrep til å skape store sjanser til å bryte ned de fleste lagene i OBOS-ligaen, legger han til.

Det blir viktig å bli god på å styre spillet, mener Hardarson. Det er helt annerledes å spille i OBOS-ligaen, og Start må sannsynligvis belage seg på å dominere mange av kampene.

- Vi ser for oss en sesong der vi må styre spillet en del. Eget grunnspill er kanskje det viktigste for oss. Samtidig som vi vet at OBOS-ligaen er en tøff liga å gå gjennom, og det er ekstremt viktig at man har en solid, defensiv grunnmur og å slippe inn minst mulig mål er en oppskrift som ofte leder til suksess. Men det er klart at vi må evne å styre kamper og ha kontroll på kampen gjennom vårt eget spill, sier Hardarson.

Kaptein Daland?
Start slapp inn mye mål i fjor. Og det er det defensive det har blitt trent mest på i vinter, ifølge Daland.

- Vi har terpet mye på det defensive, i forhold til å være gjerrige bakover. Det er klart at vi vet at hvis vi er gode defensivt så kommer vi til å slippe inn lite mål og det vil være veldig gunstig i OBOS-ligaen. Da trenger vi bare det lille målet i motsatt ende.

[img220989_3RM]

21-åringen var kaptein mot Sandefjord på søndag. I fjor hadde Martin Ramsland kapteinsbindet, men nå har altså Daland fått prøve seg som kaptein. Hvem som skal være kaptein for Start i 2021-sesongen er ikke bestemt enda.

- Vi venter med å gå ut med det, enn så lenge. Men det nærmer seg det punktet at vi setter et kapteinsteam og hvem som blir kaptein til sesongen, forteller Joey Hardarson.

Til tross for at det ikke er bestemt enda, har han lagt merke til Dalands lederkvaliteter.

- Det vi ser etter er å få frem flere typer som har lederegenskaper og Jesper har vist gjennom oppkjøringen at han har noe å bidra med i forhold til den biten, sier han.

Jesper Daland legger ikke skjul på at han vil være kaptein fast, men vet at det ikke er opp til han.

- Jeg har jo lyst til å ta det. Det er ikke noe å legge skjul på. Det er en stor tillitserklæring å få det, i en så ung alder. Det er opp til trenerne å se hva de har lyst til, også respekterer jeg det valget uavhengig av hvem det blir. Men det er klart at så lenge jeg får lov til å bære det, så kommer jeg til å være stolt over det og gjøre alt jeg kan for å hjelpe laget og trenerne så mye som mulig.

[img220989_4RM]

Tøff seriestart
Det blir en tøff seriestart for laget som rykket ned fra Eliteserien i fjor. På 14 dager skal de første fire kampene spilles, mot henholdsvis Sandnes Ulf, Jerv, Ranheim og Aalesund. Joey Hardarson er spent.

- Det er kjempespennende å få en slik start, og hvert fall tre av de er tippet høyt oppe (på tabellen). Så det blir en kjempetøff åpning, og med samme oppskrift som alltid med en kamp om gangen og jobbe oss gjennom. Det er viktig at vi jobber fornuftig mellom kampene også, i forhold til belastning og så videre, sier Hardarson.

Daland tror det blir en tøff åpning på sesongen, men gleder seg til det.

- Det er en tøff start. Vi får jo blant de fire beste i serieåpningen. Så det er klart at vi begynner på med en gang, så det gjelder å være klar når det sparkes i gang. Samtidig så er det gøy og det er de kampene man har lyst til å spille, de som virkelig betyr noe, forteller han.

Koronapandemien har satt en stopper for nesten alt i verden det siste året. Seriestarten skulle egentlig vært i midten av april, men ble utsatt. Dette har vært kjipt, synes Daland.

- Det er litt tungt, for i Norge har vi kanskje verdens lengste preseason fra før. Så at den blir noen måneder forlenget i tillegg, det kjennes på kroppen. Samtidig så må man bare gjøre det beste ut av det og trene så godt en kan, som jeg synes vi har gjort i stor grad, også har det vært deilig den siste tiden å ha en dato å forholde seg til.

Joey Hardarson tror kanskje troppen har kommet godt ut av utsettelsene.

- Vi fikk litt erfaring med det samme i fjor. Så vi har lært oss å være tilpasningsdyktige og endre på planer og være forberedt på at det kan komme endringer. Det synes jeg vi har klart å takle ganske greit. Jeg er sikker på at den fysiske formen er bra, vi er sikre på at vi er bedre trent nå enn på samme tidspunkt i fjor, og at vi har klart å bygge på det. Det blir også viktig i den jevne ligaen at vi er trygge på oss selv, og såpass bra trent at vi kan avgjøre kampene mot slutten.