Sørnett

Nasjonal trusselvurdering 2020

Formålet vil være å styrke den fremmede statens handlingsrom på bekostning av Norges. Foto: Pixabay

Formålet vil være å styrke den fremmede statens handlingsrom på bekostning av Norges. Foto: Pixabay

Politiets sikkerhetstjeneste har kommet med trusselvurderingen for 2020. Pst sier at det er Russiske, Kinesiske og Iranske etterretningsvirksomheter som vil utgjøre den største trusselen, noe som i stor grad er uendret fra 2019.

Publisert:

Norges beslutninger kan ha stor påvirkning eller store konsekvenser for andre stater grunnet vårt naboskapet med verdens største land, forvaltningen av enorme naturressurser, medlemskapet i NATO samt det internasjonale engasjementet. Av denne grunn er Norge utsatt for etterretning av virksomheten til Stortinget, regjeringen og departementene, for å kunne komme Norge i forkjøpet når det kommer til utenrikspolitiske saker.

Fremmede staters påvirkningsaktivitet kan undergrave befolkningens tillit til norske myndigheter. Formålet vil være å styrke den fremmede statens handlingsrom på bekostning av Norges.

Når norske politikere og byråkrater besøker autoritære regimer blir de nødt til å passe ekstra godt på ettersom etterretningstjenestene i disse landene vil kunne benytte seg av et bredt speker av metoder. Dette kan dreie seg om skjult gjennomgang av bagasje, avlytting av hotell- og møterom, avlytting av all elektronisk kommunikasjon, infisering av telefoner, minnepinner og datamaskiner med skadevare, samt oppkonstruering av situasjoner som kan danne utgangspunkt for videre overtalelse og press.

Hvordan kommer PST frem til vurderingene sine?

Formålet med den nasjonale trusselvurderingen er å formidle det vi mener er den mest sannsynlige utviklingen av trusselbildet i året som kommer. I tillegg skal vurderingen belyse hvilke forhold vi mener vil endre seg. PSTs analytikere bruker ulike former for strukturert analysemetodikk for å kvalitetssikre vurderingene og for å tydeliggjøre hvor usikkerheten er størst, og hvorfor.