Sørnett

Økonomi hindrer flere avganger

foto: Agder kollektivtrafikk Helg betyr færre busser.

foto: Agder kollektivtrafikk Helg betyr færre busser.

Få bussavganger i helgene kan være frustrerende. Agder kollektivtrafikk ønsker å sette opp flere avganger, men har begrenset med penger.

Publisert:

- Selv om det selvsagt hadde vært ønskelig å kjøre flere avganger, på alle dager og flere tidspunkt på døgnet, har vi dessverre kun mulighet til å lage et rutetilbud innenfor de økonomiske rammene en har til rådighet, sier Roald Morvik.

Han er rådgiver for marked og kommunikasjon i Agder kollektivtrafikk.

Med de økonomiske rammene må det prioriteres.

- Da blir det en vurdering om en skal bruke ressursene på å frakte mest mulig passasjerer frem og tilbake på jobb og skole på hverdager, eller om det er bedre å kjøre flere busser på søndager, sier Morvik.

Grunnen til det er at AKT er et selskap som er avhengig av offentlige bidrag i tillegg til billettsalgene.

På lørdager er det anslått at det bare er en tredjedel som tar bussen kontra hva det er på en hverdag. På søndager er mengden reisende helt nede i en femtedel.

Sørnett erfarer at det også være upraktisk å bytte buss i helgene. Hvis man bor litt utenfor sentrum slik at man må til sentrum for å komme seg til for eksempel UiA.

På en søndag kveld er det minst trafikk, det er mange grupper som ønsket at "sin" buss skal passe akkurat i forhold til deres behov, forteller Morvik.

- Det kan være at bussen skal treffe med toget fra Oslo eller Stavanger, ekspressbusser østfra, lokalbussen i Kristiansand eller kveldsvakten på sykehuset i Kristiansand.

- Det er mange behov som skal ivaretas, det som er til fordel for èn, vil med stor sannsynlighet være til ulempe for en annen, fortsetter han.

Agder fylkeskommune har tillit til busselskapet.

- Fylkeskommunen har tillit til at AKT prioriterer på best mulig måte innenfor de rammene de har å forholde seg til, sier Ann Sherin Skollevold i fylkeskommunen.

Det er lite sannsynlighet at det vil komme noen endringer i rutetidene i nær fremtid eller i det hele tatt. Bussrutene blir nemlig oppdatert en til to ganger i året. En gang på nyåret og en gang på høsten.