Sørnett

På tide å være Helt Ærlig om psykisk helse

Nå har undersøkelsen kommet til Uia. Det er ikke så mange som har tatt undersøkelsen til nå, men den har blitt godt kjent.

Nå har undersøkelsen kommet til Uia. Det er ikke så mange som har tatt undersøkelsen til nå, men den har blitt godt kjent.

160 000 studenter inviteres til å ta undersøkelsen "Helt Ærlig" som kom ut denne uken, det er en trivselsundersøkelse av studenter. Her er det flere spørsmål om psykisk helse enn tidligere og det synes studentene er positivt.

Publisert:

[img175014_2RM]

Sørnett snakket tidligere i uken med skaperene av undersøkelsen og fikk vite hva de mener, nå har vi tatt turen til studentene for å høre hva de tenker. På Universitetet i Agder virker de positive til at fokuset blir satt på mer alvorlige ting i "Helt Ærlig" undersøkelsen.

- Resultatene kan hjelpe med å gjøre at de som sliter ikke føler seg så alene, mener studenten Kurt Johansen. Han og kompisen Julian Gjestevang er fornøyd med hjelpen som er tilgjengelig på skolen og kjenner flere som har fått god hjelp.

De to kompisene har ikke selv tatt testen, men kjenner godt til den. Alle bordene i kantinen har informasjon om undersøkelsen, det henger plakater rundt på skolen og storskjemen forteller om undersøkelsen. For Vebjørn Harnes Tørudsbakken er det første gang han merker at skolen har så mye fokus på dette tema.

- Det var vel egentlig bare i fadderuken vi snakket om dette temaet, men jeg tror jeg hadde fått hjelp dersom jeg trengte det.

[img175014_3LM]

Vebjørn er postiv til at vanskelige spørsmål blir stilt, selv om han er litt skeptisk til hvorfor det gjøres igjenom denne undersøkelsen.

- Jeg vet ikke om jeg hadde besvart alt i undersøkelsen.

I undersøkelsen får studentene spørsmål om selvmord, spisevaner, følelsen av å ikke være god nok, dop, personlig økonomi og flere temaer som kan bli sett på som sensetive. Undersøkelsen krever personnummer for at du kan svare og informasjonen du gir blir lagret.

For noen dager siden raporterte Sørnett om denne undersøkelsen. Der forklarte professor Børge Sivertsen fra Folkehelseinstituttet hvordan undersøkelsen fungerer.

- Undersøkelsen er helt sikker og den sensetive dataen er trygg, informerte Børge.

Han mener alt i testen er relevant og de vil se om spesielle målgrupper er mer utsatt for ting enn andre grupper. Studentene Julian og Kurt håper at det vil bli mindre tabu å snakke om denne typen sykdommer offentlig.

- Sånn som det er i dag er det enkelt å snakke om andre sine sykdomer, men folk sliter med å trekke seg selv inn. Tabuene blir ikke borte før fordommene blir borte, mener Kurt Johansen.