Sørnett

Permitteringer skaper trøbbel for studenter med deltidsjobb

Stine Volleng. Foto: Privat

Stine Volleng. Foto: Privat

Flere har kjent på et tøft jobbmarked det siste året, preget av permitteringer og tapte inntekter. Spesielt studenter er i en sårbar posisjon, siden de fleste trenger en ekstra inntekt utover studielån for å kunne betale husleie.

Publisert:

Stine Volleng som studerer på UIA, har studentjobb som teamleder i Red Bull Kristiansand og har hatt mulighet til å kunne jobbe delvis som normalt under pandemien. Når smittetrykket har vært på det høyeste, har timene blitt færre, mye fordi jobben går ut på å jobbe ute i felt. Når det ikke har vært muligheter for å jobbe ute blant folk, har det likevel vært lagt opp for de ansatte til å jobbe administrativt. Volleng beskriver at det har blitt en annerledes jobbhverdag med flere ulike tiltak for å begrense smitten, og for å kunne jobbe i det hele tatt. Blant annet bruk av munnbind, kontaktløs levering for å unngå nærkontakter og et nytt kontaktsystem overfor kunder de har vært hos i tilfelle det skulle bli behov for smittesporing. Det har også vært en begrenset kontakt med forbrukere, i motsetning til hvordan det har vært tidligere, hvor jobben i all hovedsak har gått ut på å være ute i felt og møte kunder på den måten.

Stine har også en deltidsjobb på Harvey’s sportsbar som bartender, men når pandemien slo ut for fullt i 2020 ble hun permittert og har ikke jobbet der siden, og inntekten har vært mindre enn tidligere. Grunnen til at de fleste arbeidsplasser i utelivsbransjen er stengt ned, er ifølge FHI, tiltakene om å holde en meters avstand, og begrense sosial og fysisk kontakt. Dette er tiltak som er svært vanskelige å overholde, med trange lokaler og mye mennesker. I tillegg påvirker alkohol dømmekraften til de fleste, og meteren blir vanskeligere å holde. Stine er en av de som har vært heldige, siden hun fortsatt har hatt en jobb å gå til, og en inntekt i tillegg til studielånet hver måned.

[img221796_2LM]

Aisha Fulani, som også er student i Kristiansand, har vært mindre heldig. Hun har blitt permittert fra deltidsjobben sin som barhjelp/ryddehjelp på Victoria Pub flere ganger i løpet av pandemien, som hun sier har påvirket økonomien hennes i stor grad. Til tider måtte Aisha flytte hjem, fordi hun ikke hadde råd til å betale for husleia. For å få ting til å gå rundt, måtte hun bruke alt av sparepenger. «Det har vært veldig tøft, og jeg syns det er trist at vi studenter blir tatt så lite vare på av regjeringen» sier Aisha. Det har vært muligheter for studenter som er permitterte fra deltidsjobber, å benytte seg av en krisepakke fra Lånekassen. Selv om denne krisepakken har gitt større utbetalinger enn tidligere, betyr det også at studiegjelden blir høyere. Aisha føler seg heldig som har fått økonomisk støtte av foreldre når ting har vært vanskelig, men er bekymret for andre studenter som ikke har denne muligheten.

Faglig ungdomssekretær i LO Norge, Susanna Wolfgramm, bekrefter at arbeidsmarkedet for unge studenter har vært spesielt hard det siste året, dette fordi mange stillinger som var utlyst på jobbmarkedet, ble trukket tilbake på grunn av situasjonen. Dette har vært tøft for nye studenter i byen uten jobb, som har vært avhengig av en ekstra inntekt. Susanna mener det er viktig å få frem at studenter i dagens samfunn blir påvirket på mange nivåer ved endringene vi nå ser i samfunnet. «Det er snakk om å sette livet på pause, en usikker fremtid, problemer med å etablere seg og en hverdag som går på helsa løs, både psykisk og fysisk».