Sørnett

Rektorer om viral mobbeapp: - Har ikke hørt om den

Foto: logo fra Tellonym sin Twitter

Foto: logo fra Tellonym sin Twitter

Mobbeappen Tellonym går under raderen til lærere og rektorer. Flere rektorer ved ungdomsskoler i Kristiansand ble svært overrasket over hvor mange som bruker mobbeappen.

Publisert:

Tellonym har allerede blitt bannlyst i syv forskjellige kommuner rundt om i Norge, den har blitt advart av politiet og har nå kommet til Kristiansand.

Da vi spurte lærere og rektorer på ungdomsskoler i Kristiansand om Tellonym, virket det bare som et ukjent ord. De hadde ikke hørt om den nye appen eller advarslene som har kommet rundt den, og trodde ikke det var noe som ble brukt på deres skoler.

 

Hadde ikke hørt om Tellonym
Sørnett gjorde flere undersøkelser i åttende, niende og tiende trinn, og resultatene viste at over halvparten hadde både hørt om appen, og visste om elever som fikk stygge kommentarer. En mindre andel var også brukere av appen.

[img188030_2RM]

Da dette ble presentert for vikarierende rektor på Haumyrheia ungdomsskole, Toby Tørressen, skapte det stort engasjement.

- Det er all mulig grunn til å advare elever om å benytte denne appen. De utsetter seg for stor risiko for å motta krenkende meldinger som i så fall er umulig å beskytte seg mot.

Tørresen hadde ikke hørt om appen, og det var han ikke alene om. Rektor ved Havlimyra ungdomsskole, Hilde

[img188030_3RM]

Grimm, reagerte sterkt på resultatene av undersøkelsen.

- Vi får snart svar på en undersøkelse vi hadde angående elevenes trivsel, og vi vil i den anledning prøve å dra inn Tellonym ettersom så mange i klassen både har hørt om, og brukt appen. Vi kommer også til å advare foreldre, forteller Grimm.

Toby vil også advarer foreldrene om denne appen. For å forebygge fortest og mest mulig, er det viktig å gripe saken fra flere vinkler, ved å dra inn foresatte.

- Jeg vil ta dette opp i fellesmøte med lærerne på skolen og oppfordre dem til å snakke med sine elever om dette i klassen. Alle plattformer der en kan opptre anonymt er det grunn til å være på vakt mot. Det vil også være viktig å opplyse foreldre om dette ved foreldremøter o.l. slik at de får informasjon til å veilede og følge med, sier Tørressen.

"Vi vet om flere som får stygge kommentarer"

Elever i Kristiansand sier de vet om flere som blir mobbet eller får stygge kommentarer.

- Vi leser om dem på "my story" på Snapchat, sier en gjeng med ungdommer fra Oddremarka skole.

Tellonym, som markedsfører seg som «det mest ærlige stedet på internett», frister blant annet med at du kan «se hva vennene dine tenker om deg», og besvare spørsmål anonymt. Ofte stildte spørsmål på appen er  "Hva synes du om meg", eller "hva synes du om [navn]".

Appen som er mest omtalt for bruk av mobbing, ble egentilg konstruert for å gi interne selskaper muligheten til å komme med konstruktiv kritikk, uten å måtte stå til ansvar for det. Det var først når mindreårige fikk tatt i bruk appen at den ble brukt til uthenging og mobbing.

Politiet advarer

Politiet i Tromsø har fått inn mange klager på appen siden i fjor høst, og har i løpet av de neste ti ukene planer om å besøke alle skoler i distriktet for å advare om appen. De mener det er en app som bare blir brukt til mobbing.

-Vi må skaffe oss mer informasjon angående denne appen, og så ta en vurdering deretter. Denne appen har ikke nådd politidistriktet i Kristiansand ennå, men vi synes generelt ikke disse appene er noe positive, sier Grete Pedersen, leder for forebyggende avsnitt i Agder politidistrikt.

Kommuner sperrer appen

Beredskapstemaet mot mobbing i Herøy kommune har valgt å stenge denne appen fra de kommunale nettverkene. Det har også seks andre kommuner i Møre og Romsdal gjort. Det vil si at ingen i Herøy, Hareid, Sande, Ulstein, Vanylven, Volda eller Ørsta kan søke på denne appen på steder med kommunale nettverk, som alle skoler bruker.

- Dette er en app som er konstruert for at interne bedrifter skal få mulighet til å påpeke mangler anonymt, noe annen bruk enn dette frarådes, sier Einar Bøe mobbeombudet i Vest-Agder.

[faktaboks]