Sørnett

Salutterte for veteraner og friheten

Markering av frigjørings- og veterandagen på Tresse. (Foto: Simon Lynau)

Markering av frigjørings- og veterandagen på Tresse. (Foto: Simon Lynau)

- Giv akt, første kanon, ild! Slik åpnet salutten på Odderøya festning, for å markere frigjørings- og veterandagen den 8. mai. Dagen var på mange måter preget av uroen i Europa, men det stoppet ikke årets markering fra å bli en sterk og spektakulær begivenhet.

Publisert:

Hva synes du om markeringen?

- Dette er en veldig verdig markering. Det er jo helt fantastisk det Christianssand Artillerie Compagnie gjør for oss i dag. Det tilbudet er jo helt konge, sa leder for Norges Veteranforbud i Kristiansand, Ove Austrud, og fortsatte:

[img232277_2LF]

- Kommunen står jo som ansvarlig og arrangør, så på vegne av alle oss veteraner så sier jeg tusen takk til kommunen og Tore Løvland, for de gjør en fantastisk jobb.
Austrud mente at denne markeringen var veldig viktig på en dag som denne.
- Uten 8. mai så hadde vi
ikke hatt noen 17. mai å feire.

Tom Kristian Venger og Jørn Kildedal var to av de ansvarlige for den praktiske gjennomføringen av salutten.
- I dag markerer vi vår frigjøringsdag og veterandag på Odderøya festning med 21 skudds salutt, som er en tradisjon. fortalte Tom Kristian Venger.

[img232277_3RM]

Han er medlem i Christianssand Artillerie Compagnie. eller CAC kort, som sto for avfyringen av kanonene ved denne markeringen. Alle i kompaniet var ikledd militæruniformer ifra syttenhundretallet, og de skapte stort blikkfang i den varme søndagssolen, der de sto oppstilt i sterke rød- og blåfarger.

- Historien starter der borte, i 1685, sa Jørn Kildedal og peker imot Kristiansand festning, da Christianssand Artillerie Compagnie ble opprettet. Etter at forsvaret ble nedskalert på nittitallet, så bestemte vi oss for å gjennomrette kompaniet, for å kunne opprettholde tradisjonen. Neste år feirer vi hele 30 år som kompani.
- Det er en stor ære for oss, å få hedre veteranene som er med oss i dag, fortsatte Kildedal.

Samferdselsminister på talerstolen 

Etter salutten ved Odderøya festning var det flere som fortsatte markeringen ved Odderøya, hvor de skulle minnes de som falt den 9. april 1940.
Senere klokken halv 4 startet hovedmarkeringen nede ved Tresset.
På talerstolen var blant annet samferdselsminister John-Ivar Nygård og Tore Løvland.

[img232277_4LF]

- Sammen hedrer vi veteraner fra både andre verdenskrig, og veteraner som har kjempet for Norge i utenlandske operasjoner, talte Nygård.
- Ta vare på hverandre i dag, og i tiden som kommer, fulgte Tore Løvland opp med, i sin tale.


Også for barn og familier.

[img232277_5RM]

Mange barnefamilier hadde tatt turen til Tresset. Blant annet var familien Altukhanov spent på å se folkefesten og på å se korpsene spille.

[img232277_6RM]

Da dagens siste salutt ble avfyrt var det flere barn som sto og så på.
De høye smellene var litt skummelt for noen, men også veldig spennende for mange.
- De syns det var veldig morro, spesielt han minste syntes kanoner er veldig gøy, fortalte far Christer Eidsaa.

"Vets" med skinnvest

Noen av de oppmmøtende som skapte størst blikkfang var "Bikerne" som hadde fått parkeringsplass midt på Tresse.
Motorsykkelklubben Legacy Vets Norway er en sammenslutning av veteraner fra internasjonale operasjoner. De faller under en internasjonal organisasjon med veteraner fra over hele verden.

[img232277_7RM]


Tidligere på dagen hadde de kjørt rundt i Kristiansand for å legge kranser på minnestøtter og på graver til falne som de kjente til.
- I dag har vi møtt opp for veterandagen her i Kristiansand, som er en stor tradisjon for oss, fortalte klubbmedlem Norman Avegaard. 

 

 

Ekstra viktig på en dag som denne

[img232277_8RM]

- Markeringen her i Tresse hadde jo et mye større oppmøte enn vi hadde forventet, så det var veldig stas. I fjor var det jo betydelig færre enn i dag, på grunn av Covid, fortalte Løvland, som er arrangementsansvarlig i Kristiansand kommune.

Gjennom arrangementet ble krigen i Ukraina nevnt ved flere anledninger. Det føltes naturlig at dette skulle bli et tema på en dag som denne, 77 år etter andre verdenskrig rammet Europa. Urolighetene var spesielt til å føle på i flere av talene under markeringen.

Når spurt om denne spesielle situasjonen, svarte Løvland:
- Vi lever jo i en helt annen verdenssituasjon enn vi gjorde for ett år siden, og det er jo en ettertanke som blir ekstra viktig på en dag som denne. 

 

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" size="full" link="none" ids="232368,232369,232367,232366,232359,232365"]