Sørnett

Samenes dag er en populær tradisjon blant barnehagene i Kristiansand

FLAGGET: Samene feires over hele landet denne uken. FOTO: Arkivbilde.

FLAGGET: Samene feires over hele landet denne uken. FOTO: Arkivbilde.

Samenes dag blir feiret i mange av Kristiansands barnehager, og har blitt en årlig tradisjon for ungene.

Publisert:

I morgen (6. februar) er det samenes dag, og det markeres over store deler av landet. Selv om det ikke er en organisert feiring her i Kristiansand, blir urfolkets dag feiret i de fleste av byens barnehager. I fjor skrev Sørnett om at 25 av byens 27 barnehager markerte samenes nasjonaldag, og det er grunn til å tro at den blir behørig feiret også i år.

Fokus på samisk kultur

Enhetsleder ved Bergtorasvei barnehage, Anne Gro Kvernes, forteller til Sørnett at de har fokus på samene hele denne uken.

- Vi markerer samenes dag hele uken, selv om vi ikke har noen spesiell feiring i morgen. Denne uken skal ungene ha en liten utstilling, smake på mat, tegne flagg og høre på joik. Fredag avslutter vi markeringen med en samling der barna synger, sier Kvernes.

- En årlig tradisjon

Styrer ved Linerla barnehage, Janne Eikaas, forteller at de i år, som hvert år, markerer samenes dag.

- Vanligvis får vi besøk av en same kledd opp i drakt som forteller litt om deres liv og kultur, men i år kunne hun dessverre ikke komme. Da er det de ulike avdelingene som selv må formidle litt av samenes kultur. Vi lager mat, hører på joiking, prøver litt lassokasting og fargelegger flagget både i snø og på tegneark. Dette er blitt en tradisjon, sier Eikaas.

Ved både Møllestua og Tinnstua barnehage hadde de en fellessamling og spiste bidos (samisk lapskaus) og annen samisk mat.

 

[faktaboks]