Sørnett

Ser du deg selv i 1. mai-toget?

EN GLEDENS DAG: LO-styremedlem Eva Nistad er blant ildsjelene bak den årlige 1. mai-feiringen. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

EN GLEDENS DAG: LO-styremedlem Eva Nistad er blant ildsjelene bak den årlige 1. mai-feiringen. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

Tradisjon tro markerte arbeiderbevegelsen sin dag i sentrum for 128. gang.

Publisert:

Kristiansand er, sammen med Oslo, den byen i landet som har markert arbeidernes dag den 1. mai aller lengst. Det har nemlig vært duket for 1. mai-feiring hvert eneste år i Kristiansand siden 1890. I mange år har 1. mai-komiteen, bestående av LO, Norsk Folkehjelp, Ap, SV og Rødt, startet den feststemte dagen med frokost på Kongens senter.

Eva Nistad, styremedlem i LO Kristiansand og omegn, er blant de som sørger for et fullspekket program.

- Dette er en tradisjon vi synes er veldig flott. Vi står for flere arrangementer gjennom hele dagen med aktiviteter for både store og små, blant annet dukketeater og soildaritetsgudstjeneste i domkirken og solidaritetskveld på Café Mestizo, forteller Nistad engasjert.

- Ideologisk oppgjør mot høyrepopulisme
Frokosten besto blant annet av flere taler og en stemningsfull konsert. Blant dagens talere var SVs Andreas Landmark og Norsk Folkehjelps Nils Vidar Engelien.

[img177724_2RM]

- Hver dag er det godt med frokost, men frokosten smaker aldri så godt som på 1. mai, sa Stein Furuseth, leder for Rødt Kristiansand og dagens konferansier, da han åpnet for taler.

- Vi må ta et oppgjør med de store konsernene som unndrar skatt, og når man har etablerte politiske partier som sitter igjen med handlingslammelse, er det ikke rart at høyrepopulismen vokser. Heldigvis ser vi flere og sterkere bevegelser som tar et ideologisk oppgjør mot disse kreftene, sa Landmark i sin tale.

[img177724_3RM]

Arbeidernes humanitære organisasjon
Engelien fokuserte blant annet på viktigheten av Norsk Folkehjelps arbeid innen humanitære felt.

[img177724_4RM]

- Vi er en aktiv solidaritetsgruppe med sterke bånd til arbeiderbevegelsen helt siden vi ble stiftet i 1939. Vi bistår på en rekke arrangementer og har til og med en egen ambulanse hvis uhellet skulle være ute, forteller Engelien til Sørnett.

Fullt program
Etter frokosten ble det tradisjonelle toget satt i anmarsj fra minnetavlen fra andre verdenskrig ved Arbeideren, samt hovedtaler på Øvre Torv.

Utover dagen ble det også lagt ned krans på 22. juli-minnesmerket, hvor både overlevende og etterlatte etter terrorangrepet var til stede. Deretter holdt domprost Freddy Berg en soildaritetsgudstjeneste i domkirken med samtale mellom han selv og Kristiansand Arbeiderparti-leder Jan Oddvar Skisland og en appell ved Arna Lie fra Amnesty.

Senere vartet SV opp med en felles lunsj, og det ble arrangert gratis filmvisninger både for de minste på Kristiansand kino og for de litt eldre med Palestinakomiteen på Cinemateket.