Sørnett

Smørprisen øker, bonden får mindre.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at dette ikke er ei prisøkning for å tjene mer penger, men begrense tapet. Foto: John Andreassen / Coop Norge

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at dette ikke er ei prisøkning for å tjene mer penger, men begrense tapet. Foto: John Andreassen / Coop Norge

Smør har økt i pris den siste tida, samtidig får bonden mindre per liter melk. Dette reagerer både forbrukere og bønder på.

Publisert:

Smør har fått ei prisøkning fra 36,40 kr til 42,90 kr, noe som vil si ei økning på litt over 17%. Samtidig får bønder 5,48 kr per liter melk, som er en reduksjon på 7 øre fra tidligere 5,55 kroner. Dette er det flere bønder og forbrukere som reagerer på.

- Det er slik at gjennom en avtale med Landbruksdirektoratet skal Tine råvare gå i null hvert år, og i forbindelse med lavere forventet melkevolum i 2022 samt økte drivstoffkostnader, ble basisprisen satt ned med 7 øre, sier Kathrin Lillestøl ved Tine kundesenter.

Hun forteller videre at omsetningsrådet fulgte nylig Tines forslag om å redusere omsetningsavgifta på melk fra 8 til 3 øre.

- Når det gjelder prisøkning i butikk er det butikkleddet som selv setter prisen som du og jeg betaler, forteller Lillestøl.

 

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at dette ikke er ei prisøkning for å tjene mer penger, men begrense tapet.

- Smør er et produkt vi har tapt på i flere år. I desember var smør rekordbillig og det er naturlig at prisene normaliseres nå, sier Kristiansen.

Han opplyser at det også var varslet en prisøkning fra Tine 1. februar. Denne prisøkninga tjener Coop marginalt på.

I Norge blir dagligvarepriser vanligvis justert 1. februar og 1. juli.

Ifølge NRK blir det prisøkning på de fleste matvarer dette året på grunn av råvarekostnader og andre kostnader som øker, blant annet drivstoff, strøm og kunstgjødsel.

Kathrin Lillestøl i Tine forklarer at hvis salget av melkeprodukter er høyt så vil det også føre til god etterbetaling til bonden.

Avisa Nationen opplyser at i fjor var etterbetalinga rekordstor med nesten 2 millarder og det ligger an til god etterbetaling i år også.