Sørnett

Søvnmangel blant unge øker

Matlaging: Noen ganger lager han mat på kvelden for å la tiden gå. Foto: Daniel Ducros

Matlaging: Noen ganger lager han mat på kvelden for å la tiden gå. Foto: Daniel Ducros

Søvn er en viktig del av livet vårt. Det å være nok uthvilt er viktig for at vi skal klare å gjennomføre våre daglige gjøremål. Flere unge sliter med å komme seg inn i en god døgnrytme. Hvorfor er det slikt?

Publisert:

En av de som sliter med søvnproblemer er UiA-student John Pybus Sollid (20). I ukedagene klarer han ikke å sove før klokka 03-05 om natta, og døgnrytmen hans går ut over skolegangen. Når han våkner, føler han seg fortsatt trøtt og sliten og vil bare sove mer.

- Noen ganger er det vanskelig å møte opp på skolen på grunn av døgnrytmen min, så jeg står ikke opp før sånn 12-13, så jeg får en del søvn, men det går utover skolen, dessverre. Det er tøft, legger han til.

Skjermbruk blant unge

Flere vil si at skjermbruken til unge er det største problemet når det gjelder søvn. Dagens ungdom bruker stadig mer tid foran skjermen, noe som fører til dårligere søvn. Jo større bruken av elektroniske skjermer er i timene før leggetid, jo mer øker risikoen for at søvntiden forkortes. Ungdom idag bruker mobilen, spiller dataspill, ser på Netflix før de legger seg. Dette kjenner John Pybus seg godt igjen i.

- Jeg går til sengs rundt klokka 12 på natta, men jeg klarer ikke å sove, så da er jeg på mobilen, ser på Netflix eller gamer for å la tiden gå. Jeg blir ikke sliten før flere timer senere. Jeg håper på at ved å se på noe, så blir jeg trøtt. Men dette hjelper ikke, avslutter han.

Ulike faktorer for søvnproblemer


[img189044_2LS]

I februar 2016 besøkte en av verdens fremste eksperter på søvn, Mary Carskadon, Bergen for å holde foredrag om søvn blant unge. Hun har en bred faglig kompetanse innen søvnfeltet, men hovedfokuset for hennes forskning har vært søvn hos ungdom. Flere av studiene hennes har vist at ungdom legger seg senere og senere både i ukedagene og i helgene, og står opp veldig sent i helgene. Dette fører til at de får for lite søvn særlig i ukedagene når de må være tidlig oppe for å gå på skolen eller jobb. Det er anbefalt at unge sover rundt åtte timer, men snittet ligger på rundt seks timer. Det er hele to timer under snittet.

Professor Carskadon fortalte på foredraget at ungdomsårene fører med seg mange psykososiale utfordringer som kan påvirke søvn, for eksempel arbeid, trening og sosiale arrangementer, forelskelser og bruk av sosiale medier og tv-bruk sent på kvelden. Tidlig skolestart i tillegg til ulike aktiviteter sent på kvelden gjør at ungdom får for lite søvn og blir søvnige i skoletimene, særlig tidlig på dagen. For lite søvn gjør at vi blir mer søvnige, irritable og uoppmerksomme.

Bruke av sovemedisiner

De som sliter å sove benytter seg av sovemedisiner, men helsedirektoratet advarer mot høyt inntak av dette. Et norsk studie viser at personer som bruker sovemedisiner hver kveld over lang tid ikke sovner raskere, ikke sover mer og ikke føler seg mer opplagte den neste dagen enn mennesker som lar være å bruke sovepiller til tross for at de har søvnproblemer. Men John Pybus er positiv for bruk av sovemedisiner.

- Nei jeg har ikke brukt sovemedisiner før, men jeg har lyst å prøve det. Jeg er altfor lat til å gjøre noe med det, men jeg tror det hadde hjulpet meg.

 

[faktaboks]