Sørnett

Spenn på deg skiene mens du fortsatt kan

HOVDEN: fortsatt fine forhold for skiløpere

HOVDEN: fortsatt fine forhold for skiløpere

Selv om kalenderen har bikket mai, er det fortsatt fint skiføre på fjellet.

Publisert:

På Hovden har det vært 10-15 mm nedbør i døgnet, i form av snø de siste dagene. Det er hele 75 cm snødybde på fjellet, så det er gode muligheter for å stå på ski enda. Gradene ligger på -4 til -1 på 1400 moh. Stabilitetstesten på snøskred er god, den ligger på 2, varsel utstedes kun ved faregrad 4 og 5. Skredfaren er ikke stor før rundt 1. til 20. juni, så du kan med god sikkerhet spenne skiene på beina.

Kirsten Leira, turistinformasjonsansvarlig ved Hovden Fjellbyen, forteller at det fortsatt er en del snø og at hun hun gikk på ski på 29.april. - Det var det fineste føret vi har hatt her i hele vinter, jeg gikk på 13000 moh, sier Leira. Forholdene var helt suverene, da det hadde vært minusgrader om natten.

De siste døgnene har det ikke vært minusgrader om natten, det fører til "sukkersnø", noe som betyr dårligere føre. Kommer du deg opp i høyden, skal det være mer enn gode nok forhold til å stå på ski. Alpinanlegget er nå stengt, men langrenn og toppturer er det fortsatt gode muligheter til.

- Man kan absolutt få en fin tur, men preppemaskinen kjører ikke spor nå. Det er for lite snø til å preppe, men fra 1000 moh, og oppover er det bra med snø, forteller Leira.

Leira's beste tips er å bruke kart til orientering.

Skredvarselet er et viktig hjelpemiddel for å vurdere aktuell skredfare og skredproblem, men varselet er ikke en fasit. Snøforhold og terreng varierer svært mye lokalt og alt snødekt terreng er i utgangspunktet skredutsatt. Graden av risiko for snøskred er bestemt av vær- og snøforholdene, terrenget, de påkjenningene som påføres snødekket og eksponeringstiden. Du tilpasser egen risiko i skredutsatt terreng ved å velge når, hvor og hvordan du ferdes.

NVE anbefaler alle som skal ferdes i skredutsatt terreng om å tilegne seg nødvendig kunnskap om snøskred. Start med å ta et snøskredkurs.