Sørnett

Sørlendinger sterkt representert i skateboard-toppen

Fredrik Tangerud setter opp nytt skateboard utenfor Vågsbygd videregående skole. (Foto: Vi Duc Truong @viductruong)

Fredrik Tangerud setter opp nytt skateboard utenfor Vågsbygd videregående skole. (Foto: Vi Duc Truong @viductruong)

Både nasjonalt og internasjonalt har skatere fra Sørlandet hevdet seg. God tilgang på skatehall og ett godt miljø har vært avgjørende.

Publisert:

Fredrik Tangerud begynte å skate i 2009. Han startet i Nybyen skatepark.

- Tilbudet i Kristiansand var veldig bra. I 2009 kom også Vision skatepark som da var drevet av Mike Troxel. Vision var åpent så godt som hver eneste dag i året, fra morgen til kveld. Selvom hallen ikke ble brukt så mye om sommeren, var den alltid tilgjengelig for oss.

Hva tror du er grunnen til at det er så mange flinke skatere fra kristiansand? Er tilbudet her bedre, er det været eller er sørlendinger bare built-different?
- Sørlendinger er alltid built-different vi er best, haha, men det kommer bare ned til det utrolig bra skatemiljøet vi vokste opp i. Vi hadde en park som alltid var åpen, de som jobbet i parken var selv skatere og kunne hjelpe. De eldre var forbilder, de hjalp oss og utfordret oss til å bli bedre, de sørget for at vi oppførte oss. Ofte tough love, men det førte til at vi fikk et tipp topp miljø og et tipp topp nivå alle mann. Noe jeg setter ekstremt stor pris på at vi hadde.

En annen profilert skater fra Sørlandet er Simen Hægeland. Han er oppvokst på samme tid som Fredrik og deler mye av hans meninger og hvordan han opplevde det da han begynte å skate. 

-I forhold til andre byer syns jeg det var bra. Vi hadde Vision skatepark som gjorde at vi kunne skate mye uavhengig av vær siden den var innendørs. Utesituasjonen var en annen sak. Vi hadde parken i Nybyen og den ligger jo ikke i det beste området av byen så det var ikke alle som ville der. Etter noen år bygget de parken på Idda og det gjorde situasjonen for uteskating bedre, men ett større uteområde hadde vært bra for oss.

Hva tror du er grunnen til at det er så mange flinke skatere fra kristiansand? Er tilbudet her bedre, er det været eller er sørlendinger bare built-different?
-Haha, det er jeg litt usikker på. I mitt hode hjalp det å ha eldre skatere som Jaran Jacobsen og flere rundt oss. Vi så på de eldre i parken og ble motivert til å bli like gode. Når vi da lærte noe nytt ville venner av oss igjen lære det samme. På den måten ble vi ett felleskap som sammen ble bedre, det tror jeg er grunnen til at mange ble så gode som de ble. Vi drev hverandre og fikk alltid noe å strekke oss etter.

[img228193_2RM]

Jonas Carlsson fikk sitt første brett da han bare var 3 år gammel, og startet å skate aktivt fra 2009-2010. Han har siden da skatet både nasjonalt og internasjonalt og ble plukket opp av landslaget i 2018 etter å ha vunnet flere titler de tidligere årene. Carlsson hadde følgende å si om sin tid som ung og lovende skater i sørlandsbyen.

-Tilbudet da jeg vokste opp var egentlig ganske bra. Vision hadde akkurat åpnet da jeg startet å skate aktivt, å kunne bestemme hvilke triks og hva du syntes var kult selv var det som fikk meg til å like skating.

Hvilken arena har vært viktigst for din skating?
-Jeg må nok si at Vision skatepark har vært den viktigste parken for meg oppigjennom årene.

Hva tror du er grunnen til at det er så mange flinke skatere fra kristiansand? Er tilbudet her bedre, er det været eller er sørlendinger bare built-different?
-Tror mye av grunnen til at det er så mange gode sørlendinger er fordi vi alle pusher hverandre hele tiden til å gjøre nye tricks, men vil nok si alle vi sørlendinger også er built different haha.

[img228193_3RM]

Petter Brunvatne flyttet til Oslo på grunn av det større skateboardmiljøet byen hadde å by på, men han husker godt hvor det hele begynte for han.

-Da jeg var liten arvet jeg ett skateboard av min far. Da dette gikk i stykker ble jeg veldig lei meg og ønsket meg ett nytt ett, det ble mitt første skikkelig skateboard og det var da det hele begynte. Jeg var rundt 7 år på det tidspunktet. Jeg bodde på Høvåg og var den eneste gutten som skatet i 3-4 klasse, men de eldre guttene på skolen skatet og etterhvert fikk jeg henge med dem. Vi hadde en skatepark på skolen hvor vi alle skatet sammen. De eldre guttene var flinke og det var kult å prøve å lære det samme som dem. Etter flere av de eldre guttene sluttet og skate begynte jeg å dra til Vision for å skate der. Tilbudet for skateboard på Høvåg var bra og Vision er også ett godt tilbud, det Kristiansand mangler mest er nok en ny utepark eller en oppusset park i Nybyen.

Etter å ha hørt så mye om Vision var det spennende å få en uttalelse fra dem om hvordan de har hatt en så viktig rolle i manges hverdag og hvordan miljøet der har utviklet seg. Daglig leder i Vision Aktivitetspark, Steffen Hodne, mener de har hatt en positiv påvirkning på miljøet i byen.  

Hvordan startet Vision skatepark?
-Mike Troxel startet det som den gang het Vision Skatepark i 2009 og drev parken til 2017. Blåkors tok over driften av stedet etter dette. Vi leier bygget men eier alt av inventar.

Hvordan har dere vært med å påvirke skateboard miljøet i byen etter deres mening?
-Vi mener vi har påvirket positivt, vi har veldig tette og trygge kontakter her på huset som skaper en trygg atmosfære. Nye skatere blir ivaretatt, og godt mottatt. Vi har et stort fokus på de yngre, vi er usikker på hvordan dette blir mottatt av de eldre men de nye er veldig fornøyd. Siden jeg har vært her har de yngste brukt hallen mest. Det har nok sin naturlige forklaring. Overgangen fra skatepark til aktivitetspark var ikke like enkel for alle, og mange av de eldre ser fortsatt på Vision som kun skatepark.

Er dere en direkte årsak til at mange gode skatere kommer fra Kristiansand?
-Det kan jeg ikke si men vi er tilgjengelige for bruk av hallen. De har selv blitt så gode som de er, det kan vi ikke ta æren for men at det har vært en hall her har selvfølgelig vært med å bidra til at de har blitt så gode som de har blitt.

[img228193_4LM]

En annen som mener at å ha en skatehall tilgjengelig er med på å skape gode utøvere er landslagsansvarlig og prosjektleder for skate, Henning Braaten. Jeg fikk stilt han noen sprøsmål over telefon angående hans oppfatning av skatere fra sørlandet.

De siste årene har landslaget hatt mange skatere fra Sørlandet, er det noen kvaliteter hos dem du har lagt merke til, hva er spesielt med skaterne derfra?
-Skaterne fra Sørlandet har vært heldig med mulighet for mye tid i skatehall, flere av dem begynte også veldig tidlig. De har hatt ett miljø preget av eldre skatere som drar med de yngre. Dette har ført til at mange ble gode samtidig. Utenom dette har mange hatt aktive foreldre som har tatt dem med på de riktige konkurransene.

Er det noen skatere landslaget følger med på nå?
-Som landslag har vi alltid øynene åpne. Vi vet at det er mange gode skatere på Sørlandet. Vi følger med på hele landet gjennom sosiale medier og konkurranser. Skillet i sporten går ofte på om man vil velge video, konkurranser eller begge. Så lenge man gjør det som skal til for å bli sett så kommer landslaget til å plukke ut noen til å bli med.

Tilbudet som en gang var veldig bra og som var med på å utvikle talenter har nå behov for en oppussing. Skaterne i Kristiansand håper kommunen vil satse mer på skating.

- Det som er trist å se nå er hvordan dette bra tilbudet sakte forsvinner etter nye eiere og drift av skatehallen, hvor vi ser at fokus er mer rettet mot personer som er medlem av deres organisasjon og en god del ikke skateboard relaterte ting som de har tatt med seg inn i skatehallen som nå er blitt en «aktivitets hall». Hvor åpningstidene og prisklasser har forverret seg drastisk. I tillegg til dette har nå Nybyen parken blitt ekstremt slitt og gammel, mye pga mangel på vedlikehold og fornying fra kommunen. Jeg frykter at vi kommer til å se miljøet forsvinne mer og mer, om det ikke skjer en stor endring i hvordan kommunen ser på og jobber sammen med skaterne i byen veldig snart- sier Fredrik Tangerud. 

-Dette er ett flott miljø som jeg håper vokser og vokser. Jeg håper flere ser gleden av skating og hvor fett det er å kjøre brett. Skateparken er en møteplass hvor man kan være sosial, jeg husker før jeg hadde telefon dro jeg alltid til skateparken for å treffe folk, der var man aldri alene og slik er det fortsatt for meg. Vision er ett mye bedre tilbud en ingen skatehall, men vi trenger også en god utepark i byen. Enten en ny en eller å pusse opp den i Nybyen, man finner en fotballbane hver 100m det samme tilbudet er rett og slett ikke tilgjengelig for skateboard- forteller Petter Brunvatne.