Sørnett

Språk er nøkkelen til alt

Mohamed og Naqib. Foto: Hellen Griberg

Mohamed og Naqib. Foto: Hellen Griberg

Hver mandag ettermiddag møtes flyktninger og norske frivillige til en sosial aften for å øve på norskferdigheter og lære om den norske kulturen. – Vi ønsker å tilby en tjeneste der folk kan komme å sosialisere og lære seg det norske språket, sier konsulent i KIA Sør José Edvardo Flores.

Publisert:

Den kristne organisasjonen, Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA Sør) har i over 10 år tilbudt norsktrening for flyktninger fra ulike deler av verden som ønsker å lære seg norsk på en lett og gøy måte uten at det skal være undervisningspreget. Kvelden starter med en quiz om norsk kultur, musikk og verdensreligioner. To deltagere sitter og diskuterer svaret på Norges yngste statsminister, samtidig som neste spørsmål bli lest opp av to norske frivillige.

[img200655_2LM]

I løpet av noen få år har språkkafé blitt en populær virksomhet å drive. I Kristiansandsområdet finnes det om lag fem språkkafeer som er etablert av kommunen, private personer og kristelige organisasjoner. José Flores er ikke bekymret over konkurransen fra andre språkkafeer.

- Da vi startet var vi en av de første i Kristiansand som tilbudet norsktrening for flyktninger. I dag er det mange flere. Selv om vi har litt konkurranse, så er vårt mål å integrere folk inn i det norske samfunnet.

[img200655_3RM]

Etter quizen er det tid for bordspill. Naqib Carrasco (35) og Mohamed Abdikadar (28) sitter sammen og spiller kortspill mens de diskuterer dagens interessante hendelser. Begge to er ivrige deltagere som kommer hver mandag for å trene på å snakke norsk. Mohamed har som mål å få seg norske venner i løpet av kursperioden.

- Jeg går på norsktrening på hovedbiblioteket og her. Det er viktig for meg å ha et sted hvor jeg kan øve på språket og lære om den norske kulturen, sier Mohamed med et smil om munnen.

Begge håper på at norsktreningen kan hjelpe dem til å kommunisere bedre med nordmenn. Både Naqib og Mohamed syns det er vanskelig å bli kjent med norske folk og tror at språk er nøkkelen til å bryte kommunikasjonsbarrieren mellom dem og nordmenn.
- Det er vanskelig å bli kjent med nordmenn, spesielt hvis du ikke kan språket. Det er derfor kjempeviktig for meg å lære meg norsk slik at jeg kan bli forstått, sier Naqib og holder kortene sine tett til brystet.

[img200655_4LM]

Kim Henrik Gronert, rådgiver for flerkulturell dialog i Kristiansand kommune bekrefter at språk er nøkkelen til alt:


  • - Språk er viktig i integreringsfasen. Det gjør det lettere å delta i sosiale settinger, studere og få seg en jobb. Hvis man mestrer språket, så lærer man mye om det norske samfunnet.