Sørnett

Team Ingebrigtsen topper navnelistene

SSB har offentliggjort en liste over de mest populære navnene i 2020. ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

SSB har offentliggjort en liste over de mest populære navnene i 2020. ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

Idrettsstjerner er en stor inspirasjonskilde når foreldre skal velge navn til barna sine.

Publisert:

Gjennom fire sesonger av den NRK-sendte serien "Team Ingebrigtsen" har det norske folk fått være med på opp- og nedturene til en av de mest kjente idrettsfamiliene i Norge.

Henrik (29), Filip (27) og Jakob (20) har i en årrekke hevdet seg i europatoppen i friidrett, og lillesøster Ingrid (14) regnes også som et stort talent på kvinnesiden. William (7) er yngstemann i flokken, og har gledet mange seere gjennom de fire sesongene av serien.

Nylig offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) en oversikt over de mest populære jente- og guttenavnene i 2020. Far og mor, Gjert og Tone, er ikke blant de mest populære navnene, men likevel er Team Ingebrigtsen godt representert.

[faktaboks]For andre år på rad troner Jakob øverst på listen. 422 guttebabyer fikk navnet Jakob i 2020. Filip (381) og William (339) er de femte- og sjette mest populære navnene, mens Henrik (300) er på niendeplass. Ingrid (271) er det tiende mest populære navnet på jentesiden.

VG har skrevet om de mest populære navnene i 2020, og der forteller Jørgen Ouren, som er navneforsker, at kjendiser og idrettsutøver er store inspirasjonskilder når foreldre skal velge navn til barna sine.

- Navn går i bølger. Først er det populært, så blir det enda mer populært, gjerne fordi noen kjente mennesker bærer navnet, sier Ouren i Statistisk Sentralbyrå til VG.

Det har over lengre tid også vært tendenser til at foreldre velger bibelske navn. Jakob, Noah, Filip og Lucas er bibelske navn, som er inne blant de mest populære navnene i 2020.

- Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående, sier forskeren avslutningsvis til VG.

Sammenlignet med 2019s liste har Filip rykket ned to plasser. Henrik var heller ikke et like populært navn i fjor, mens William har gått fra å være på åttendeplass i 2019, til å bli det sjette mest populære guttenavnet i 2020.