Sørnett

Ungdomsmiljøet i Agder skaper en økt bekymring hos politiet

Kjerstin Askholt om ungdomsmiljøet i Agder. Foto: Tuva Hermine Matthiesen.

Kjerstin Askholt om ungdomsmiljøet i Agder. Foto: Tuva Hermine Matthiesen.

Tirsdag morgen presenterte politiet Agder for første gang en trusselvurdering for Agder. Ungdomsmiljøet var et tema som ble trukket sterkt frem på grunn av en økt bekymring.

Publisert:

- Politiet er avhengig av å ha et godt samarbeid med menneskene som bor, ferdes og jobber i Agder, for å lykkes med å skape et enda tryggere miljø, sier politimester Kjerstin Askholt. 

Den nasjonale trusselvurderingen er utarbeidet av Kripos. Politiet i Agder har utarbeidet sin egen, som er mer aktuell for Agder. Dette er første gang det har blitt utarbeidet en slik  vurdering for Agder. 

En økende bekymring for ungdommen våre
- Vi har en ungdomsgenerasjon vi skal være stolt av, sier Aksholt. 

Likevel har politiet en økende bekymring for enkelte ungdommer under 23 år, forteller Silje Solvang, analyseleder i seksjon for etterretning i Agder politidistrikt.

Mye av kriminaliteten foregår i det offentlige rom, eller på nett. Det er særlig narkotika-kriminalitet, snitching og grov vold som er sentrale temaer i vurderingen, som omhandler ungdommer. 

- Dette kan finne sted på biblioteker, kjøpesentre, parkeringshus eller kinoer. Ofte fører dette til rekruttering av andre sårbare unge, i frykt for å bli utsatt for vold, forklarer Solvang.

[img242330_2RM]

Et stort problem, med større mørketall
Ungdommer truer snitchere med grov vold. Mange av disse truslene blir utført og filmet. De fleste av disse hendelsen blir spredt på nettet, ofte uten at de involverte er klar over det. Dette kan føre til at mange unge ikke tør å si ifra, når de ser dette eller om det skjer mot dem selv. Frykten som blir spredd blant unge, gjør at de som ufører dette, kan fortsette. 

- Her er det store mørketall, nettopp fordi mange unge ikke tør å si ifra til familien sin eller skolen. Dette er et stort problem for politiet for å kunne forebygge og stoppe det, fortsetter Solvang.

Ran og vold i ungdomsmiljøet er noe som går igjen i de store byene. For å forebygge dette jobber politiet tett med skolene og kommunen for å være synlige for ungdommene. Samt ha en dialog med foresatte. 

- Når man jobber godt sammen ser man at det funker, men det går i bølgedaler. Når man er mer synlig og jobber med ungdommene så pleier trenden å snu, forklarer Askholt.

- Agder er i all hovedsak trygg, med dette er ikke en selvfølge, avslutter hun.

[faktaboks]