Sørnett

Unge mennesker får muligheten til å vise fram talentet sitt

UKM: Ung kultur møtes Foto: minikonserter på biblioteket

UKM: Ung kultur møtes Foto: minikonserter på biblioteket

Årets UKM er i gang igjen og første påmeldingsfrist er denne uken.

Publisert:

- UKM er en arena hvor ungdom kan komme sammen og dele sine evner i hva enn de føler seg flinke til. Det er en arena uten ett satt nivå, det er ment for å inkludere alle og lage et fellesskap, sier Anja Panda Laland, i UKM.

[img187533_2LM]
UKM står for "Ung Kultur Møtes". Anja Panda Laland er med i ungdomsstyret i UGLA, en gruppe under UKM, og hun er medieansvarlig. Anja forteller at fordelene med UKM er mange, som for eksempel øvelse på å stå på en scene, dele talentet ditt, bli kjent med likesinnede og nye mennesker, ha en kreativ plattform, lære nye ting eller bli bedre på det du kan (de har workshops). På UKM har ungdom et sted å komme til der de alltid møter gode og hyggelige mennesker, mener Laland.

- I år så er det ikke så veldig mye nytt i forhold til i fjor. I fjor startet vi en gruppe som heter UGLA som består av ungdom som skal være ansvarlige for de ulike arrangøroppgavene. Media, teknisk, produsent, promo og ansvarlig. Vi er med å lære opp og forberede de unge arrangørene for lokalmønstringen vår, lokal-UKM i Kristiansand. Vi jobber støtt og stadig med å få UKM til å bli bedre og gøyere! Vi utvikler gamle ideer og skaper nye.

 

Prøve noe nytt

UKM anbefaler de som er trygge på det de kan fra før, å strekke strikken litt. Hvis man er knallgod på vokal, hvorfor ikke lære å spille gitar i tillegg? Eller kanskje noen gjør diktanalysen i norsk i søvne, men helst vil lære å ta bilder? I UKM er det mulig å utvide horisonten og oppdage skjulte talenter.

I spill må man ofte åpne nye dører eller overvinne et monster for å komme videre. Sånn er det i UKM også, skriver UKM i sine nettsider.

I UKM får ungdommen mulighet til å ikke bare vise hva slags talent en person har, men også se hva andre driver med. UKM har dessuten flere samarbeidspartnere. Mange UKM-ere har blitt oppdaget av eksterne arrangører og fått spennende tilbud utenfor UKM, opplyser UKM på sine nettsider.

Fikk flere sjanser etter UKM

[img187533_3LS]

I 2017 deltok Sinem Dila Ufacik på UKM. Det var venner og familie som anbefalte henne å delta, siden de mente at du hadde talent, samtidig hadde hun veldig lyst til å delta. Hun hadde lyst til å vise frem det hun kan fra før og oppleve scenen. Da bestemte hun seg å melde på UKM, fordi det hørtes veldig interessant ut.

- Jeg har danset med min egen stil. Det var freestyle. Blandet litt med hiphop og dancehall.

Sinem var en av de deltagere som gikk videre til fylkesfestivalen. Da reiste hun til Flekkefjord, men dessverre gikk hun ikke videre etter det.

Hun forteller at hun har fått gode erfaringer som hvordan hun skal benytte tiden, stå på scenen og komme i kontakt med publikum og hvilken type musikk hun kan danse til. Samtidig så lærer man disiplin og ikke minst tålmodighet. Hun var utrolig nervøs, men med gode arrangører og backstage venner klarte hun å overkomme nervøsiteten. Året etter ønsket UKM at hun skulle representere på de ulike videregående skoler, som Tangen, Kvadraturen og KKG.

- Det var veldig god følelse å være med. Man blir kjent med mange gode mennesker. Du får erfaring fordi UKM også har fått workshop med en lærer der du kan snakke sammen med om veiledning angående dans for eksempel, sier Sinem.