Sørnett

Nytt forskningsprosjekt gir treningstilbud til gravide

Spreke gravide i aksjon. Foto: Margrethe Skeie

Spreke gravide i aksjon. Foto: Margrethe Skeie

Gravide kristiansandskvinner får nå eget trenings og ernæringstilbud, gjennom forskningsprosjektet “fit for fødsel".

Publisert:

 Det er Sørlandet sykehus som står for prosjektet, og håpet er å finne ut om det er gunstig for mor og barn at det mosjoneres under svangerskapet.

- Tidligere har en forsket på om det er farlig for gravide å trene. Nå er det mye forskning som viser at det ikke er farlig, og derfor ønsker vi å se om det tvert i mot kan være gunstig å trene under svangerskapet, forteller Linda Sagedal, prosjektleder ved Sørlandet sykehus.

[img27178_2LM]

Enestående forskningsprosjekt

Det nyoppstartede forskningsprosjektet er i skandinavisk sammenheng enestående i sitt slag. Hele 600 gravide skal være med på satsningen, hvor av halvparten vil få tilbud om alternativ trening og ernæringsrådgivning, og resten skal ha vanlig svangerskapsomsorg. Dette skal på sikt kunne avsløre om det er sammenheng mellom lite mosjon og svangerskapskomplikasjoner.

Fordommer

Gravide møter mange fordommer i henhold til aktivitet og trening, men treningsinstruktør Susan Antonsen mener det er viktig å ikke se på gravide som ”syke”.

- Jeg har lært veldig mye om gravide, og hvordan en skal trene de. Veldig mange tenker at om en er gravid, så kan en ikke være særlig aktiv. Det er feil, en kan så absolutt trene, slår instruktøren fast.

 Fornøyde gravide

Foreløpig er det kun førstegangsfødende som får tilbud om å være med på forskningsprosjektet. De gravide deltagerne er selv sikre på at treningen gir en helsemessig gevinst.

- Dette er et bra tiltak. Jeg tror at det kan ha en positiv effekt med mosjon, særlig i henhold til bekken og ryggplager, slår gravide Synnøve Stokkeland fast, som er en av de 600 kvinnene som er med på prosjektet.