Sørnett

- Pollensesongen har nådd toppen

Blomstringen av bjørk har gått veldig raskt. Foto: Ida Frøyland Bleskestad

Blomstringen av bjørk har gått veldig raskt. Foto: Ida Frøyland Bleskestad

Spredningen av pollen blir ikke verre enn den er nå, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Publisert:

Sesongen for røde øyne og rennende neser er allerede godt i gang. For personer med pollenallergi har seniorforsker i Norges Astma- og Allergiforbund Trond Einar Brubakk en gladnyhet.

- Pollensesongen har nådd toppen, så det blir ikke verre en det er nå, forteller Brubakk.

Normal pollensesong

Den siste tiden har flere mediehus meldt om en kraftig pollensesong. Dette er helt feil, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

[img143059_2RS]

Regionsekretær i region Agder, Inger Rudnes, forteller at det så langt vært en normal pollensesong i Kristiansand, i forhold til gjennomsnittet de siste ti årene.

- Det har den siste tiden vært kraftig spredning, noe som er normalt. Årsaken til at det føltes litt ekstremt for mange, er at det har vært kaldt så lenge. Plutselig ble det veldig mye varmere, og blomstringen av bjørk gikk raskt, utdyper Rudnes.

Når det er sol og fint vær er det verst for dem med pollenallergi.

- Den største pollenforekomsten er når sola skinner. Det er varmt og godt, og det blåser. På slike dager kan det også være stor konsentrasjon helt frem til natten. Ved regnvær dempes pollenspredningen, fortsetter regionsekretæren.

Erfaring med allergi

Rudnes har selv hatt pollenallergi i over 30 år, og kjenner de irriterende konsekvensene som kommer med allergien.

-  Da folk rundt meg gledet seg over våren, gruet jeg meg til den kommende trøttheten. Noen dager kunne det være så ille at jeg ikke klarte å holde meg våken, og jeg klødde i øynene til de var hovne, såre og det var vondt å holde dem åpne, forteller hun.

Rudnes har de siste årene fokusert mye på behandling og forholdsregler.

- Det er viktig å starte med medisiner i god tid, og ta dem jevnlig hele sesongen. I tillegg bør man minke eksponeringen av pollen. Dette har ført til at jeg får merkbart mindre symptomer, fortsetter regionsekretæren.

I dag lever hun godt med allergien ved hjelp av vaksine.

- Jeg merker i år for første gang at jeg kan være ute om våren uten å ta store hensyn. Det er en fantastisk følelse, som jeg nesten ikke trodde var mulig, avslutter hun.

[faktaboks]