Sørnett

Prioriterer kun enslige tenåringsmødre

Linn Thorsen (16) synes det er urettferdig at kommunen prioriterer kun enslige tenåringsmødre og ikke tenåringsforeldre generelt.

Linn Thorsen (16) synes det er urettferdig at kommunen prioriterer kun enslige tenåringsmødre og ikke tenåringsforeldre generelt.

Kristiansand kommune skal sikre enslige tenåringsmødre barnehageplass i sitt nærområde. Linn Thorsen (16) er skuffet over at det igjen viser seg at det er en fordel å være alene.

Publisert:

- Dette er blodig urettferdig. Hvor ble likestillingen av, spør Linn Thorsen (16) fra Kristiansand.

Hun er mor til Malin på 9 måneder, og forlovet med barnefaren Roger Horrisland (17). Thorsen er frustrert over at alenemødrene igjen blir prioritert. Hun mener unge mødre blir oppfordret til å være alene fordi de har enda flere rettigheter enn unge foreldre som holder sammen.

- Jeg har venninner som spør meg seriøst om hvorfor jeg ikke velger å være alenemor. Så klart kan det være tyngre psykisk, men man har søren meg mange flere rettigheter.  Alenemødre sitter jo fint i det med mellom 12.000 og 15.000 kroner fra staten i måneden. Tenåringsforeldre som velger å være sammen, får 970 kroner i barnetrygd i måneden fordi mannen skal jobbe for å tjene penger, sier hun og fortsetter.

- Det at man er sammen med barnefaren er ikke ensbetydende med at han har en godt betalt jobb. Om Roger tjener 2000 kroner i måneden, får vi ikke noe mer støtte fra staten med mindre vi går på sosialen. Jeg får ikke betalt for å sitte hjemme i motsetning til hva aleneforeldre gjør, sier hun.

Opptakskriteriene til barnehageplass endres

På gårsdagens bystyremøte i Kristiansand ble det enstemmig vedtatt at opptakskriteriene til barnehageplass endres. Endringene går ut på at barn av enslige tenåringsforeldre med rett til barnehageplass prioriteres ved opptak. Men tenåringsmødre som fortsatt er sammen med barnefaren får ikke yte godt av tilbudet. Thorsen og Horrisland er blant de som ikke får benyttet seg av tilbudet til kommunen.

- Jeg synes det er urettferdig. Selv om ofte begge foreldrene er unge, har vi like mye behov for utdannelse. For å få utdannelse må man ha barnehageplass, og da er det urettferdig at bare de enslige tenåringsmødre skal prioriteres, sier hun.

Enslige tenåringsmødre i en vanskeligere situasjon

[img7223_2RS]

Forslag til vedtaket kom fra Høyre i bystyret ved Ellen Skeie Hansen. Med tenåringsmødre forstås foreldre som ved søkt startdato i barnehage er 19 år eller yngre.

- Grunnen til at vi prioriterer enslige tenåringsmødre er at de er i en enda vanskeligere situasjon fordi de er alene. De må ta hånd om alt alene og er avhengig av hjelp for at det skal gå rundt, sier Skeie Hansen.

Mener dette er forskjellsbehandling

Thorsen mener derimot at det ikke er vanskelighetsgraden det står på, og at det ikke nødvendigvis er vanskeligere å ta seg av barnet dersom man er alene.

- Roger jobber såpass mye at jeg nesten kan regnes som alenemor. Uansett om jeg har det lett eller ikke som tenåringsmor, så har jeg behov for en utdannelse. Det handler om likestilling. Tenåringsforeldre som fortsatt er sammen burde fått prioritert barnehageplass på lik linje med enslige tenåringsforeldre, sier hun.

Forsikrer at alle skal få barnehageplass

[img7223_3LS]

Barnehagedirektøren i Kristiansand, Nina Gjærum Reinhardt, forteller at tenåringsforeldre ikke skal nedprioriteres, men i denne sammenhengen er det hovedsaklig enslige tenåringsforeldre som prioriteres.

- Vi legger til rette for at alle som ønsker det skal få barnehageplass. Vi har en jobb å gjøre i forhold til å være på de arenaene som tenåringsmødrene er, og det kan godt hende vi kunne sett på hvordan tilbudet kunne likestilles, sier Reinhardt.

17 tenåringsmødre i Kristiansand

Status 22. september 2009 er at barnehageetaten har registrert 17 tenåringsmødre i Kristiansand. Thorsen mener det ikke er snakk om det store antallet av tenåringsmødre.

- Det hadde vært en annen sak dersom det var snakk om hele landet, og hundrevis av unge mødre trengte barnehageplass til barnet sitt, forteller Thorsen.

Ellen Skeie Hansen tror at problemstillinger som dette vil bli godt ivaretatt.

- Jeg tror vi skal finne gode løsninger i forhold til slike situasjoner. Når man får kartlagt mer av hvor mange gifte og samboere det er, vil det også finnes løsninger for dem, sier hun.