Sørnett

"Det skal merkes at vi er her"

Bare å ta kontakt: Mandag og torsdag er Ingvill Tjernø tilgjengelig på Arkivet i Kristiansand, eller mail: amnesty.kristiansand@ gmail.com Foto: Tonje Hellevig

Bare å ta kontakt: Mandag og torsdag er Ingvill Tjernø tilgjengelig på Arkivet i Kristiansand, eller mail: amnesty.kristiansand@ gmail.com Foto: Tonje Hellevig

- Jeg tror mange tenker at de vil hjelpe til med noe. Også tror de at det må ta masse tid, eller som at det vil være veldig bindene. Det stemmer ikke. Jeg vil gi folk muligheten til å hjelpe til så mye som de selv kan og har mulighet til.

Publisert:

På Arkivet
Ingvill Tjernø er 27 år, og nå holder hun til på Arkivet i Kristiansand, som ligger like bak Samsen kulturhus. Her er hun hver mandag og torsdag med tittelen ”praktikant for Amnesty International" .
- Jobben min som praktikant er å gjøre Amnesty synlig i Kristiansand. Mye av aktiviteten i Amnesty International i religion Sør har foregått i Stavanger. Der har de gode organiserte grupper og har arrangert mange aktiviteter. Nå vil vi prøve å få til det samme her. Hun legger til at om noen ønsker kontakt og informasjon så er det bare å komme innom på Arkivet eller ta en telefon.
- Det er jo derfor jeg er der, sier hun ivrig.

[img11047_2RS]

Menneskerettigheter
Amnesty International er en menneskerettighetsorganisasjon som jobber med å fremme menneskerettighetene i Norge og resten av verden. De er engasjert i blant annet dødsstraff, illegale arrestasjoner, vold mot kvinner, likestilling og tortur. På landsbasis har de underskriftskampanjer, ulike typer stands og innsamlingsaksjoner. Amnesty skiller seg fra organisasjoner som ”Røde Kors”, ”Care” og andre som driver med nødhjelp og innsamlinger.

- Amnesty gjør forebyggene arbeid, og prøver å få igjennom saker som gjør samfunnet bedre rustet til å løse problemene om de kommer, forklarer Tjernø.

Likestilling og personlig dødsstraff
Tjernø selv har studert internasjonale studier i Oslo og ble interessert i menneskerettigheter når hun dro til Australia[sniplet faktaboks] for å fullføre studiene.
- I fremtiden er det en jobb i Amnesty som er drømmejobben, sier hun og smiler. – Jeg håper den praktiske erfaringen som praktikant vil gi meg erfaring som hjelper meg videre. Jobben som praktikant er et frivillig arbeid hun gjør ved siden av en jobb i Telenor og studiene i religion og etikk på Universitetet i Agder.
- Personlig er det dødsstraff og likestilling, kanskje særlig for homofile og lesbiske, som engasjerer meg mest. Vi lever i 2010, og likevel ser jeg eksempler på at homofile og lesbiske fremdeles har det vanskelig. Det er frustrerende å se. Når det gjelder dødsstraff er det rett og slett ingen logikk i at loven sier det er forbudt å drepe, men det er lovlig at mennesker blir dømt til døden. Og mange blir også uskyldig dømt.

Planene fremover
Amnesty International har en studentgruppe på Universitetet i Agder. Lederen der har nå godt av, og det jobbes med å få fart på gruppen igjen. Arbeidet med dette begynner allerede fra neste uke. Tjernø trekker opp en invitasjon og forteller at det vil bli holdt et miniseminar på arkivet tirsdag 23. februar.
- Seminaret er om illegale arrestasjoner og vil vare fra kl 18 – 20. Seminaret er gratis og er åpent for alle interesserte!

[img11047_3LM]

Engasjert
Tjernø sier hun har veldig lyst å gjøre en forskjell som praktikant.
- Det skal merkes at vi er her! Informasjon om at alle kan hjelpe til, uten at det vil være kjempe bindene er veldig viktig. Èn person vil alltid telle, også i store arrangementer. Jeg håper å få med flere aktivister, starte ungdomsgrupper og kanskje få arrangert en konsert til inntekt for Amnesty. Hun springer opp og henter det nyeste Amnesty magasinet som ligger på Kafèen.
- Jeg har vært innom mange av kafèene i byen og lagt ut disse, vi skal jo bli sett, sier hun bestemt. Hun legger vekt på at det er viktig at folk tror på at de kan hjelpe til.
- Mange har nok lett for å tenke at èn person ikke teller så mye i store arrangementer, men det stemmer ikke. Alle som er med spiller en rolle! Og alle har muligheten til å hjelpe om de ønsker, uavhengi av alder, tid til overs og ressurser.

[img11047_4LM]