Sørnett

"Kom aldri sur og stresset hjem"

- Det er alltid nyttig å få faglig påfyll i foreldrerollen. Og psykolog Egil Launes er jo et kjent navn for mange, sier Anne Gry Messenlien.

Publisert:

I tiden
- Målet med kvelden var å gi foreldre noen nye råd og tips i foreldrerollen. Etter vært som barna vokser opp kommer det alltid nye utfordringer, sier Messenlien. Hun har troen på at mange vil møte opp.
- Ja, jeg tror mange vil komme i dag! Selv om jeg hørte det var håndballkamp på tv i kveld, legger hun til.
Vigdis Rudi, medlem av FAU tror ikke foreldre vil la være å komme fordi de har problemer med å innrømme vanskeligheter.
- Barneoppdragelse er veldig ”i tiden” nå, Egil Launes er jo et eksempel på det, sier hun.

UKM: Ungdommens kulturmønstring er i gang for 2010. Illustrasjonsfoto: www.ukm.no

UKM: Ungdommens kulturmønstring er i gang for 2010. Illustrasjonsfoto: www.ukm.no

Bra initiativ
Lise Brauer er en av foreldrene som har møtt opp i gymsalen denne kvelden.
- Det er et veldig bra initiativ FAU har tatt når de har fått til denne kvelden, sier hun fornøyd. Hun er innom kafèen ved inngangen, hvor 7. klasse ved skolen selger kaffe og kaker til inntekt for avslutningstur til Danmark.
- Håper jo på og få noen tips, sier hun om forventningene til kvelden.

Moderne barneoppdragelse
- Å spørre barn om hvorfor de gjør som de gjør, er egentlig et spørsmål dere kan pakke ned og spare til de er atten.” Launes har kalt foredraget sitt ”Moderne barneoppdragelse”, og Messenlien og de andre i FAU kan være fornøyde med oppmøtet. De sitter på første rad, foran en omtrent full gymsal. Launes starter med å presentere seg selv, og forteller at han gjerne vil ha innspill i løpet av hele foredraget. Han holder en lett tone, og det blir også en del latter. Foreldrene stiller spørsmål, og kommer med eksempler, og Launes råder dem så godt han kan.

UKM: Ungdommens kulturmønstring er i gang for 2010. Illustrasjonsfoto: www.ukm.no

UKM: Ungdommens kulturmønstring er i gang for 2010. Illustrasjonsfoto: www.ukm.no

Tips
Typisk feil mange gjør, er å sette seg i bilen på vei hjem fra jobb og tenkte på hvor rotete huset vil være når de kommer hjem, og at barna ikke har gjort leksene. Da er man allerede sur og stresset når man kommer inn døra, og det er ingen bra måte og starte ettermiddagen hjemme på. Husk alltid å rose når barna gjør noe positivt. Når barna for eksempel leker stille og fint for seg selv, har foreldre lett for å sitte musestille med avisen i sofaen, redd for å fortyrre freden. Men om barna da begynner å bråke eller kangle, hopper far eller mor opp og kjefter med en gang. Husk heller å rose når de leker fint! Launes sier man skal gi fem ganger mer ros enn ris. Det er også viktig å huske på, om begge foreldrene er veldig enige om en ting, å passe på at barnet ikke føler det blir angrepet fra to sider. To mot en vil aldri føles rettferdig.

Positive teknikker
Etter foredraget er Erling Frivold, en far som har møtt opp, veldig fornøyd med kvelden.
- Et veldig bra foredrag, sier han, - Jeg tror alle fikk noen bra tips i dag.
Launes selv forteller han syntes foreldre som regel er flinke til å søke hjelp.
- Mange foreldre tåler lite stress. Og vi lever i en stressende hverdag, og da er det mange som søker hjelp når ting ikke går som det skal hjemme.
Han har holdt foredrag på en rekke skoler, men sier en del foreldre blir litt provosert av teknikkene hans.
- Hovedbudskapet mitt er vel å bruke positive teknikker. Mange foreldre blir provosert av dette, og er veldig opptatt av at barna skal gjøre seg fortjent til ros hele tiden.
Launes er også veldig fornøyd med oppmøtet, og at FAU har tatt initiativet med å invitere fagfolk til skolen.
- Det er alltid positivt å se at foreldrene bryr seg! Sier han med et stort smil.