Sørnett

Reagerer oppgitt på egen mobiluvane

Dette gjør vi hvert sjette minutt. Slik satt brødrene Eirik Berntsen og Thomas Berntsen under sin lunsj i Markens. Foto: Herman Folvik.

Dette gjør vi hvert sjette minutt. Slik satt brødrene Eirik Berntsen og Thomas Berntsen under sin lunsj i Markens. Foto: Herman Folvik.

Nye studier viser at vi sjekker telefonen vår over 150 ganger i løpet av døgnet - omtrent hvert sjette minutt. Brødrene Thomas Berntsen og Eirik Berntsen synes det er uhøflig.

Publisert:

Eirik Berntsen (27) og Thomas Berntsen (24) synes 150 ganger i løpet av dagen er et ekstremt tall.

- Det er jo veldig mye, men det stemmer nok det. Jeg synes det høres litt trist ut, sier Thomas.

Brødrene Berntsen mener de sliter med å legge vekk telefonen. De skylder på at det er så mye å sjekke.

- Det skjer jo noe hele tiden, og det er en regn vane å sjekke det. Det blir nesten som å sjekke klokka. Du ser på den hvert femte minutt, men du glemmer at du har gjort det og sjekker på nytt, sier Thomas.

- Det er jo nesten litt uhøflig. Hvert sjette minutt er for mye. Det er jo unødvendig å bruke så mye tid på det, sier broren Eirik.

Redd for å miste noe

[img123629_2RS]

Det er professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole som står bak den nye forskningen. Han tror vi er så mye på telefonen fordi vi er redde for ikke å være oppdatert hele tiden. Eksempelvis at vi går glipp av et bilde på sosiale medier, ikke oppdager en e-post fort nok eller har sett de siste YouTube-sensasjonene.  Andreassen tror det skyldes samfunnets forventninger til oss.

- Når venner og kjentfolk er på nett, er det en forventing om at du også skal være det. Du er nerdete om du ikke er det. Normen er en smarttelefon, og at du er tilgjengelig absolutt hele tiden, sier han til forskning.no

Andreassen håper trenden snur, og ser tegn til at forebyggende situasjoner har dukket opp.

- I USA har noen startet en form for selskapslek der venner konkurrerer om å la mobilen ligge. De går ut for å spise middag, og alle må legge mobilen fra seg på bordet. Den som første plukker opp mobilen for å sjekke, må ta regninga.

- Helt håpløst

[img123629_3RS]

Folk på gatene i Kristiansand reagerer negativt på den ekstreme mobilbruken vår.

- Det er helt håpløst, bortkastet tid. Våre sosiale forhold ødelegges når du fokuserer mer på telefonen, enn dem du er med. Vi veksler ikke samtaler, fordi vi er på mobilen istedenfor, sier Dzevad Kolukcija (59), tidligere journalist i Bosnia.

Kolukcija satt sammen med en nær venn på cafè mandag formiddag, da Sørnett traff han. Kameraten til Koluckija ville ikke la seg intervjue eller fotografere i sammenheng med mobilbruk.

- Han vil ikke ha mobil. Han synes det er mange ting som ødelegges ved å bruke den hele tiden, forteller Koluckija, mens vedkommende bare rister på hodet.

[img123629_4RS]

Anbefaler å legge den bort

Lise Stapnes, ansatt i Libris i Markens, er vokst opp uten telefon, og er ikke på noen sosiale medier. Hun også lar seg overraske over resultatene den nye forskningen kommer med.

- 150 ganger om dagen er veldig mye. Jeg synes jo det er for mye, men jeg kan forstå det for at ungdommen skal ha kontakt med venner, forteller hun i bokbutikken Libris.

- Men det ser jo litt dumt ut, når ungdom er sammen og de sjekker mer på telefonen enn hva vennene gjør. Jeg anbefaler dem å legge bort telefonen litt oftere.

Negativ effekt

Tilbake til brødrene Berntsen, forteller Eirik om hvordan mobilen påvirker oss negativt.

- Du kan sitte på en fest med masse nye ukjente mennesker, så blir det en pinlig stillhet. Da drar du opp telefonen for å koble deg litt ut, men det får jo egentlig bare en lei effekt. Det er en feig måte å angripe sånne situasjoner, sier Eirik.

Men Eirik ser også positive sider ved mobilbruken.

- På bussen kan det være et tidsfordriv. Det er fint når du sitter alene, men det gjelder å avgrense bruken. Å være bevisst på hvor mye man bruker telefonen er lurt.