Sørnett

Reptilfantast vil prøve igjen

Foto: Kristian Fjeldstad

Foto: Kristian Fjeldstad

22-åringen som sist helg ble stoppet i tollen i Kristiansand, anslår at han tapte 26.000 kroner på det mislykkede smuglerforsøket da han prøvde å komme inn i landet med 14 slanger og 10 øgler på kroppen. 22-åringen har ikke blitt skremt, og vil antageli prøve igjen.

Publisert:

- Vi tar disse dyrene inn i Norge selv om det ikke er lov fordi vi vil at folk skal få lov å ha reptiler som hobby. Det finnes et sted mellom 100.000 og 200.000 i Norge og etterspørselen er stor, sier Kent som er et dekknavn til Stavanger Aftenblad.

Det har vært forbud mot å holde, innføre, og omsette reptiler og amfibier i Norge siden 1977.  I forhold til Norge har nabolandene Sverige og Danmark mer liberale regler, sier Norsk Herpetologisk Forening (NHF)

På oppdrag fra Mattilsynet har NHF derfor utarbeidet en positivliste med forslag til reptiler og amfibier med samlebetegnelsen herptiler som de mener egner seg for hold i Norge. Men det er langt fram i tid og det voksende miljøet er utålmodig.

Blant de sju Stavanger Aftenblad har vært i kontakt med, så er det flere som har smuglet dyr over grensen, hovedsakelig fra Danmark der reptiler er til salgs over disk. En 24-åring blir utpekt som spesialisten. Han anslår å ha innført 400–500 dyr de siste to årene.

22-åringen som forrige søndag ble stoppet i tollen i Kristiansand, var ikke like heldig.


- Tollerne stoppet annenhver som gikk av båten. De fattet mistanke da de fant en edderkopp i en bagen min og spurte om jeg hadde flere dyr, sier han til Stavanger Aftenblad.

Han fikk 2500 kroner i bot og mistet alle dyrene. Slangene og øglene ble omplasserte.

Han er ikke skremt av episoden.

- Jeg får ligge lavt en stund, så prøver jeg nok å smugle reptiler igjen, sier han til Stavanger Aftenblad.