Sørnett

Samarbeid med Kenya om miljø

ENTUSIASTISKE: Erling Andresen, Knut Aasen og Bjørn Baugstø er entusiastiske og fornøyde med samarbeidsprosjektet de har med Kisumu Polytechnic/Art Center i Kenya. FOTO: Ida Louise Johansen

ENTUSIASTISKE: Erling Andresen, Knut Aasen og Bjørn Baugstø er entusiastiske og fornøyde med samarbeidsprosjektet de har med Kisumu Polytechnic/Art Center i Kenya. FOTO: Ida Louise Johansen

Kvadraturen Skolesenter har elektroelever som arbeider med alternativ energi, som kanskje skal få muligheten til å reise til Kenya og jobbe sammen med Kenyanske ungdom der nede.

Publisert:

- Vi planlegger å kunne reise ned til våren med en gruppe elektroelever, men det er enda mye som gjenstår før dette faller på plass. Først må de ha et praktisk prosjekt de skal gjøre der nede, og da i samarbeid med elever fra Kisumu Polytechnic/Art Center, forteller Erling Andresen, avdelingsleder for Realfag.

[img27935_2RM]

Til nå har elektroelever jobbet med et samarbeidsprosjekt kalt Solarprosjekt med Kisumuskolen i Kenya. Det går ut på at begge skolene har et solcellepanel på taket, som er satt opp av elever. På denne måten samarbeider de om å forbedre miljøet, i tillegg til at de hjelper hverandre med å dele kunnskap.

Nord-Sør-prosjekt

- Denne skolen har siden oppstart vært opptatt av miljø, og miljø er noe som opptar hele verden. Vi synes det er viktig med alternativ energi og å utvikle nye energiformer, og i tillegg er kommunikasjon mellom ulike kulturer viktig, forteller rektor Knut Aasen.

Solcellepanelet på taket har ikke samlet inn veldig mye energi, men nok til at Kvadraturen Skolesenter har ett klasserom som drives av panelet. Prosjektet er et Nord-Sør-prosjekt, og de er de eneste i Kristiansand som deltar i et slikt prosjekt hvor alternativ energi står i fokus.

[img27935_3RM]

- Vi får god støtte av Elkem Solar, som er produsent av solcellepanel. De var svært positiv til at vi ønsket å utdanne elektroelever innenfor fornybar energi, forteller Andresen.

Støtte fra fylkeskommunen

I tillegg har prosjektet fått god støtte fra Vest Agder fylkeskommune, som mener prosjektet er viktig for landsdelens utdanningstilbud og næringsliv. Kvadraturen gis dermed 250.000 kroner til utvikling av prosjektet, slik at de kan opprettholde driften av dette samarbeidsprosjektet.[sniplet faktaboks]

- Selv om vi er i siste fase av akkurat dette prosjektet, ønsker vi å utvide prosjektet slik at flere avdelinger ved skolen kan delta. Vi jobber med å få med helse og sosial på et slikt prosjekt, og da kommer pengene fra fylkeskommunen godt med, forteller Bjørn Baugstø, avdelingsleder for tilrettelagt.

Videre samarbeid

De tre ansatte ved Kvadraturen Skolesenter er engasjerte over samarbeidet med Kenya, og er ivrige etter å inkludere også andre linjer på skolen. Derfor har de begynt å se nærmere på et Change Engine- program som Kisumu jobber med. Dette prosjektet går ut på hvordan man med egne ressurser kan løse opp i de utfordringene man selv har.

- Dette er en tilnærming til problemet som er aktuell også her i Norge. Vi har utfordringer knyttet til ikke bare miljø, men også med tanke på integrering, minoritetsspråklige og mange andre områder på skolen, avslutter Knut Aasen.